Hack de Overheid!

Evenementen

Bankier met API’s op de Fintech Hackathon

Van 4 tot 6 juli kun je gaan bankieren met API’s op de Fintech Hackathon. API Bankieren biedt mogelijkheden om nieuwe toepassingen te maken voor consumenten en de zakenmarkt, waarbij de apps die jij maakt internationale potentie kunnen krijgen. Kortom, een unieke kans om hiermee aan de slag te gaan.

Fintech is bankieren met API’s

Er zijn diverse initiatieven die het mogelijk maken om nieuwe toepassingen te ontwikkelen op basis van bestaande financiële infrastructuur. Anno 2014 gaat dat verder dan het simpelweg downloaden van een bestand. Het beter benutten van financiële informatie voor consumenten en zakelijke toepassingen wordt ‘Fintech‘ genoemd. API’s zorgen er voor dat er niet enkel data opgehaald kunnen worden voor de gebruikers, maar dat er ook transacties uitgevoerd kunnen worden. Uiteraard is de gebruiker hier continue ‘in control’, immers jij hebt de tokenizer waarmee je alles autoriseert.

API’s voor API’s

api

Bij banken zijn er natuurlijk al lang allerlei API’s, als je bij een bank werkt kan je soms zelfs de enterprise service bus nemen. Er zijn publieke API’s van intermediairs voor transacties op het web en micropayments zoals Paypal en iDeal. Tegelijkertijd ben je bij het betalen van
rekeningen of inzien van je bankgegevens beperkt tot een ‘one size fits all’ online bank portaal.
Stel dat een bank middels een API je toegang geeft tot je eigen gegevens, is de vraag: ‘wil je een app ontwikkelen voor verschillende banken?’ Er zijn op Wikipedia alleen al 50 banken in Nederland, dus als dat anders kan, heel graag.

Yodlee

Yodlee is een bedrijf dat een platform levert levert aan inmiddels meer dan 700 banken wereldwijd. Individuele banken blijven wel de baas over welke apps mogen werken met ‘hun’ klanten. Dit kan ook eigenlijk niet anders, want er is veel regelgeving en die is per land verschillend. Het betekent wel dat als je een interessante app maakt, je toestemming van individuele banken kan krijgen. En als je app die toestemming heeft, je ook in de individuele app-store’ van die bank komt. Hierdoor kan je meteen rekenen op een groot bereik.

Open Banking

Het initiatief ‘Open Banking’ maakt op basis van open source technologie een uniform koppelvlak mogelijk. Hier zijn er nog geen banken aangesloten, maar het idee is dat demo’s er voor gaan zorgen dat banken hieraan mee gaan doen. Banken blijven ook hier ‘in control’, zij bepalen vanwege regelgeving welke apps te gebruiken zijn door hun klanten.

MyOrder

Er zijn steeds meer payment providers, van traditionele online spelers tot nieuwe spelers als MyOrder. MyOrder is een dienst die p2p betalingen, ‘in-store’ payments en ordering mogelijk maakt. Waar vroeger bancaire initiatieven vaak concurrerende walled gardens vormden (Chipknip vs. Chipper), is dat nu gelukkig beter geregeld.

Een platform als MyOrder is open, dus ondersteunt betalingen van en naar alle bankrekeningen. MyOrder stelt – naast directe transacties – ook winkels in staat om hun producten aan te bieden. Dat betekent dat je een pizza kan bestellen, betalen en deze vervolgens ophalen. Als je in een restaurant zit, kun je ook digitaal een drankje bestellen om deze analoog op te drinken.

Apps voor consumenten

Voor consumenten zijn met al die API’s nieuwe diensten te realiseren. Zo kan je apps maken die klanten in staat stelt hun eigen gegevens te analyseren, en vervolgens zelf ook een begroting of budget samen te stellen. Je kan verdachte transacties opspeuren of aan budgetmonitoring te doen. Heb je een gedeelde rekening met een partner? Dan weet je dat saldi aanvullen, maandbedragen en uitgaven analyse een gedoe is. Op basis van inzichten kun je gebruikers ook een stap verder brengen. Bijvoorbeeld door de uitgaven van energie te analyseren en te kijken of dat goedkoper kan.

Zakelijke apps

business

Met next generation financing krijgen gebruikers controle over hun financiën, en bepalen zij wat er met hun gegevens gebeurd. Maar richt je niet enkel op de Business 2 Consumer markt. Juist bedrijven staan te springen om innovatie op het gebied van financiën. Denk maar eens aan

analyses van pintransacties voor de personeelsplanning, of het realtime monitoren van verkoop. Kan dit al? Ja! Maar kan een kleine schoenenwinkel dit? Daar liggen kansen, het toegankelijk maken van complexe diensten en producten voor een brede doelgroep.

Twee dagen Fintech Hackathon

rubic

Van van vrijdag 4 juli tot zondag 6 juli kan je hiermee aan de slag gaan op de Fintech hackathon. Een plek om de eerste ideeën en prototypes te ontwikkelen en in contact komen met sponsors of afnemers. Inschrijven doe je hier.

Het vervolg

startupTNO, UtrechtInc, Ordina, EBU, Rabobank en Startup Bootcamp organiseren dit evenement en willen met kansrijke teams verder werken aan Fintech. Naast een geldprijs van 5000 euro en een stapel Ipads kunnen winnende teams deelnemen aan het startup accelerator programma. En zo kan het maar zo gebeuren dat jij API Bankieren naar Nederland brengt.

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


2 comments on “Bankier met API’s op de Fintech Hackathon
  1. Pingback: Fintech API’s op de werkbank | Hack de Overheid!

  2. Pingback: Fintech API’s op de werkbank | Hack de Overheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.