Hack de Overheid!

Data Projecten

Het uur van de wolf: de NPO Backstage API is live

Van het Klokhuis tot College Tour, van Nieuwsuur tot Het Uur van de Wolf. Straks vind je in de NPO Backstage API data van deze programma’s en nog veel meer. Nu kun je al aan de slag met 45.000 objecten: van teletekstondertiteling tot metadata van programma’s van NPO Journalistiek. En: elke dag komen er honderden objecten bij. Neem een kijkje Backstage.

API

Je kan de API kan eenvoudig aanroepen. De data wordt in JSON geserveerd. Een lijst met alle sources van de API vind je hier. Je kan zowel zoeken in de hele API, in de ‘combined_index’, of in specifieke sources. Bijvoorbeeld alleen de NPO Journalistiek data. De data wordt vier keer per dag ververst: om 1.00, 7.00, 13.00 en 19.00 uur. Zo programmeer je altijd met de meest actuele data.

npo journalistiek

PRID en MID

In de data vind je veel MID-nummers. Deze “Media ID” komt overeen met de PRID: Programma ID. MID kun je dan ook gebruiken om direct de video of audio aan te spreken. Ook kan de ondertitelingsdata van Teletekst 888 op deze manier worden aangesproken.

Je kunt Uitzending Gemist met de PRID of MID eenvoudig aanroepen door het ID achter http://www.npo.nl/ te plaatsen. Een voorbeeld: http://www.npo.nl/TROS_1331024.

uitzendinggemist

Ook het aanroepen van de Teletekstdata is geen “rocket science”: http://backstage-api.openstate.eu/v0/tt888/TROS_1331024 geeft de subtitles weer van dat betreffende programma. In de subtitels zijn tijden opgenomen die overeenkomen met de tijdstippen in het videofragment.

Metadata? Tekst!

snippit

In de data van NPO Journalistiek kan je niet alleen metadata vinden, maar ook artikelen van de http://journalistiek.npo.nl/ website. Dit is te vinden onder de ‘description’ tag in de npo_journalistiek index. Niet alle items hebben artikelen in de description velden omdat er ook audio of video only items zijn. In dat geval is de description een omschrijving van het audio of videofragment.

Zoeken en combineren

Met de ondertitelingsdata kun je eenvoudig zoeken in verschillende televisieprogramma’s. Met de metadata kun je gemakkelijk koppelingen maken. Straks is het dus mogelijk om bijvoorbeeld journalistieke onderwerpen aan wetenschappelijke dossiers te koppelen en andersom. Zo kun je actualiteit en wetenschap met elkaar verbinden.

Start met programmeren!

Op de Github-pagina NPO-Backstage-Examples staat een voorbeeld om met Python data op te halen uit de API. Ook kun je daar problemen met de API melden. Uiteraard kun je de API-documentatie raadplegen voor meer voorbeelden en functies. Natuurlijk kan je ook naar één van onze meetups komen. De eerst volgende meetup is op 9 juli 2015.

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.