Hack de Overheid!

Data Projecten

NPO Backstage Datablog #4: TV-Gidsdata

Sinds vandaag is de TV-Gidsdata beschikbaar via de NPO Backstage API! Op het moment van schrijven zitten er gegevens van meer dan 70.000 uitzendingen verspreid over 40 zenders, waaronder NPO 1, NPO 2 en NPO 3, themazenders, zoals Cultura en 101TV, regionale zenders, o.a. RTV Drenthe en Omroep Zeeland, en radiozenders, zoals NPO Radio 1 t/m 6. TV-gids websites/magazines en de EPG op je TV laten je vaak maar de programmering van maximaal de komende 3 tot 7 dagen zien. Met de gidsdata in de NPO Backstage API kan je echter tot wel 6 weken vooruit kijken! De gegevens staan echter niet vast. Meerdere keren per dag wordt de data door de omroepen en de NPO geactualiseerd met bijvoorbeeld uitgebreidere beschrijvingen of welke personen gerelateerd zijn aan de uitzending.

Naast de logische gegevens, zoals programmatitel, beschrijving, uitzendtijdstip en duur van de uitzending, bevat de gidsdata ook andere interessante informatie. Denk aan genres, kijkwijzer ratings, gerelateerde personen (bijvoorbeeld de naam van de regisseur), van welke serie een uitzending deel uitmaakt, de hoeveelste aflevering het is, welk seizoen, of het een herhaling is en zo ja wanneer de eerste uitzending was, Twitter accounts en hashtags en in hele speciale gevallen zelfs of de uitzending een prijs heeft gewonnen, bijvoorbeeld de Zilveren Nipkowschijf. Genoeg om leuke applicaties mee te maken dus!

De gidsdata kost normaliter €2500,- per jaar, maar is voor de NPO Backstage competitie en hackathon tijdelijk gratis beschikbaar gemaakt. Om dat in goede banen te leiden moet je echter wel een API key aanvragen waarin je akkoord gaat met de voorwaarden.

Doorzoek de gidsdata

Met behulp van facets kom je makkelijk te weten wat je precies voor gegevens per veld kan verwachten. Zo kan je er achter komen welke zenders er allemaal in de API zitten en hoeveel uitzendingen er per zender beschikbaar zijn via:

curl 'http://backstage-api.npo.nl/v0/gids/search' -d '{
 "key": "vul_hier_jouw_API_key_in",
 "facets": {"channel": {"size": 100}},
 "size": 0
}'

Resultaat:

{
 "facets": {
  "channel": {
   "_type": "terms", 
   "missing": 0, 
   "other": 0, 
   "terms": [
    {
     "count": 5377, 
     "term": "FLEV"
    }, 
    {
     "count": 5333, 
     "term": "OPVO"
    }, 
    {
     "count": 5118, 
     "term": "OZEE"
    }, 
    {
     "count": 5108, 
     "term": "RTVU"
    }, 
    {
     "count": 4986, 
     "term": "NED3"
    }, 
    {
     "count": 4714, 
     "term": "BRAB"
    }, 
    {
     "count": 4469, 
     "term": "NED1"
    },
    etc...

Bekijk in de gidsdata documentatie welke velden je interessant vindt en vervang in de bovenstaande call channel met de naam van dat veld. De 5 meest voorkomende hoofdgenres, het veld gids_genres.primary zijn bijvoorbeeld:

    {
     "count": 45020, 
     "term": "Informatief"
    }, 
    {
     "count": 9605, 
     "term": "Jeugd"
    }, 
    {
     "count": 4318, 
     "term": "Muziek"
    }, 
    {
     "count": 3454, 
     "term": "Amusement"
    }, 
    {
     "count": 2046, 
     "term": "Documentaire"
    }

Dit wil ik zien!

Laten we de bij genres blijven. Doordat de gidsdata 40 zenders en programmering van de komende weken bevat kan je bijvoorbeeld een krachtige alert-service maken. Stel ik wil op de hoogte worden gehouden over wanneer er documentaires over Iran zijn? Dat kan:

curl 'http://backstage-api.npo.nl/v0/gids/search' -d '{
 "key": "vul_hier_jouw_API_key_in",
 "filters": {
  "gids_genres.primary": {"terms": ["Documentaire"]},
  "date": {"from": "2015-09-14"}
 },
 "query": "Iran"
}'

De uitkomst? 2 programma’s die op 10 verschillende momenten worden uitgezonden! Waaronder Science and Islam (1): The Language of Science op NPO Doc op 4 oktober om 17:45 en Movies that Matter: My Stolen Revolution ook op NPO Doc op 24 september om middernacht.

Doe mee met de NPO Backstage Competitie!

Tot en met donderdag 17 september 2015 kun je jouw app/website/tool die gebruik maakt van data uit de NPO Backstage API insturen via dit formulier. Zo maak je kans op de hoofdprijs van €3.000 of één van de andere geldprijzen als je bij de beste 15 zit. Lees alles over de competitie op de NPO Backstage website. Op 25 september 2015 vindt in Hilversum de prijsuitreiking plaats (gaarne hier aanmelden). Volg ons op Twitter en Facebook en houd npo.nl/backstage in de gaten voor alle informatie!

The following two tabs change content below.

Sicco van Sas

Sicco van Sas begon in 2012 bij de Open State Foundation als stagiair voor zijn masterscriptie Artificial Intelligence. Daarna bleef hij in zijn vrije tijd betrokken bij de stichting. Zo won hij met zijn team de Hackathon Publieke Omroep in 2013 en maakte hij de Nederlandse Rijksbegroting Visualisatie in 2014. Sinds 2015 werkt hij bij OSF als developer. Sicco houdt van het openen en analyseren van data.

Laatste berichten van Sicco van Sas (toon alles)


1 comments on “NPO Backstage Datablog #4: TV-Gidsdata
 1. Pingback: :wq! NPO Backstage Hackathon | Hack de Overheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.