Hack de Overheid!

Data Tools

Alle Nederlandse wetten in Github

Ik heb de afgelopen dagen besteed om met wat scripts alle Nederlandse wetten te downloaden en ze in een github repository te zetten. Deze is nu te benaderen (en clonen/forken) via: https://github.com/statengeneraal

Dit komt naar aanleiding van gesprekken die ik heb gehad met Stefan Wehrmeyer van OKFde over zijn project met de bundesgit.

En ook door deze presentatie van Clay Shirky op TED:

Nu is de vraag: waarom zou je dit doen?

Wetgeving is code

Zoals het Engelse ‘code of law’ al zegt, bestaat wetgeving uit code, instructies die uitgevoerd worden door de mensen en instituties van een land. Net zoals code bevat wetgeving ook bugs en hacks en is onderhevig aan veranderingen van een heleboel mensen die uiteindelijk goedgekeurd moeten worden door een centraal orgaan. Dit lijkt op zich al verrassend veel op open source software-ontwikkeling.

Git is niet eenvoudig maar het is wel het enige gereedschap dat dit probleem —samenwerken van willekeurig veel mensen op een verzameling bestanden met bewaarde geschiedenis— oplost. En Github is dé plek waar iedereen die werkt met git dat graag doet.

Ik zou eigenlijk zeggen dat het raarder is dat de wetgeving tot nu toe niet op github stond dan dat het er nu wel staat.

Tekstbestanden zijn tastbaar

Ik heb een beetje moeten zoeken op verschillende websites om erachter te komen hoe je precies alle wetten kunt downloaden. Met de website wetten.nl kun je redelijk eenvoudig door alles heen zoeken. Verder staat op data.overheid.nl een webservice genoemd die je kunt gebruiken om informatie over wetten te krijgen maar niet de volledige wetteksten (een rudimentair script dat daarmee praat is lawservice.py). Uiteindelijk heb ik een deeplink gevonden waarmee je met een id elke wet als XML kunt downloaden (zie getlaws.py).

Nu heb ik alle wetten op mijn computer in een map van 500MB en dat heeft iets tastbaars. De afmeting van de map en de duizenden bestanden die erin staan maken voelbaar hoeveel wetgeving er is op een andere manier dan wanneer je ergens ze allemaal als wetboeken zou zien. Het heeft allebei een gewicht en andere mogelijkheden en beperkingen.

Daarnaast geeft dit je de mogelijkheid om met een moderne pc snel door letterlijk alle wetteksten heen te zoeken en als je wilt allerhande analyse erop uit te voeren. Voor de professionals is dit misschien niks nieuws, maar zoals ik al zei het is gek dat dat niet makkelijker toegankelijk was.

Online samenwerken

Daarnaast is dit mogelijk een manier om beter online samen te kunnen werken wanneer het gaat om politieke beraadslagingen. Het ideaal van moderne online politiek is dat meer mensen betrokken zijn of in ieder geval mee kunnen kijken met de totstandkoming van wetten. We hebben pas Apps voor Democratie mede georganiseerd wat voornamelijk ging om de parlementaire beraadslagingen. Dit is een stap om wetgeving in een systeem te zetten waar je meer mee kunt.

Net zoals je met Liquid Feedback wat door de Piratenpartij gebruikt wordt nieuwe voorstellen kunt indienen, kan dat met github ook. Open source heeft al decennia ervaring en gereedschap om een proces van het tot stand komen van zo’n complex systeem in goede banen te leiden. Laten we kijken of we dat alles kunnen inzetten om dezelfde doelen te bereiken voor onze democratie.

Hoe nu verder?

Er moet ontzettend veel gebeuren (er zijn nog geen READMEs) wil dit ook maar enigzins bruikbaar zijn. Ik wilde het nu zo snel mogelijk de deur uit hebben zodat meer mensen ernaar kunnen kijken en er op github aan kunnen bijdragen.

Ik heb het expres op github gezet zodat als mijn interesse minder wordt of als andere mensen er een andere kant mee op willen dat dat dan kan. Decentraliteit is de kracht van het git model en zoals Anil Dash zegt: Forking is a Feature.

Iedereen die wil kan meewerken met de scripts en de problemen die er zijn. Nieuwe issues aan maken of het hele project een andere kant op meenemen. Pull requests zijn van harte welkom en ik zal mensen redelijk snel toevoegen als admin aan de statengeneraal.


4 comments on “Alle Nederlandse wetten in Github
  1. nicolas op zei:

    Is er een mogelijkheid om de teksten op regelmatige basis te downloaden en te ‘diffen’ ? Wetteksten wijzigen regelmatig. Het zou helemaal mooi zijn wanneer je de history van alle diffs ook kunt bewaren. Volgens mij zijn mensen best geïinteresseerd in wetgeving die op ene bepaald moment van toepassing was.

    Ik zal eens op Github kijken

  2. @Nicolas: Het is het idee om met regelmaat alle gewijzigde teksten binnen te halen en die in te checken, maar ik zou bijvoorbeeld ook erg graag alle historische wijzigingen hebben als die ergens te krijgen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.