Hack de Overheid!

Evenementen

Hackathon Apps4EU

Wij vonden de hackathon ‘Apps4Europe’ geslaagd. Met meer dan 170 hackers in het Stadhuis van Amsterdam een mooie dag voor open data.

Nadat de hackathon werd geopend door Arjan El Fassed, director van de Open State Foundation, werden de volgende datasets gepresenteerd:

  • woondata
  • voornamendata
  • parkeerdata
  • publieke omroepdata
  • onderwijsdata
  • toerismedata
  • mobiliteitsdata

Ook werden de dagprijzen aangekondigd door CitySDK, SNS, NPO en SVB voor het beste app idee. Om 10 uur gingen alle programmeurs aan de slag en begonnen ook de eerste workshops. Diverse workshops werden gehouden omtrent open data en politieke transparantie. Ook was er een data journalisten lab, begeleid door  open onderwijs data, waarbinnen data-eigenaren en data-professionals konden sparren omtrent de net gelanceerde onderwijs API.

In de middag was er een toespraak van Júlia Keseru, International Program Coördinator van de Sunlight Foundation. Een fantastisch verhaal omtrent open data transparantie initiatieven in de Verenigde staten.

Naast workshops en hacken werd er door Apps4EU de hele dag een business lounge georganiseerd. Nederlands meest succesvolle Appmakers  werden gekoppeld  angel investors en growth accelerators middels speeddaten.

Na een dag vol hacken kregen de programmeurs de mogelijkheid om hun app(s) te presenteren en werd er aan de hand van een vakjury de volgende winnaars gekozen:

Minews (Team Hacks4Health, Universiteit van Amsterdam)

Met MiNews worden NOS-nieuwsberichten (Open NOS data) over de gezondheidszorg automatisch verrijkt met hyperlinks. Medisch nieuws waarin een ziekenhuis wordt genoemd, krijgt een link naar de informatie over dat ziekenhuis op kiesbeter.nl (kiesBeter Open Data) en medisch nieuws over een bepaalde aandoening krijgt een link naar informatie over dit onderwerp op websites met het keurmerk Zegelgezond.

Willem Wever App (Team Downsized)

De app is een koppeling tussen kamervragen uit de Tweede Kamer en mogelijke antwoorden die al zijn gegeven in Willem Deze app is nog in de maak en zal binnenkort op de site worden gepresenteerd.

Namegraph(Team Raldenhoven)

Deze app gaat op zoek naar de meest sociale namen. Om dit te bereiken worden voor iedere naam de 30 meest populaire mensen op Facebook gezocht (ranking op basis van het aantal vrienden dat ze hebben). Met deze data is er een visualisatie gemaakt: hoe groter de cirkel bij een naam, hoe groter de vriendengroep van mensen met deze voornaam is. Wanneer er op een naam wordt geklikt kom je op een pagina die je een beeld geeft van mensen met de betreffende naam. De app is te bewonderen op https://namegraph.herokuapp.com/.

Huismatch (Team KBK)

Huismatch helpt mensen bij het vinden van een nieuwe woonlocatie dat bij hen past. Het basisidee is dat Huismatch een profile maakt van zijn gebruiker en aan de hand daarvan bij elke woonlocatie in een oogopslag kan laten zien hoe goed de woonlocatie bij de gebruiker past. Zo geeft de app bijvoorbeeld aan waar de dichtbij zijnde bushalte is maar ook waar in de buurt een supermarkt te vinden is.

Huismatch was de grote winnaar van de dag omdat het 2 keer in de prijzen viel!

Naast deze 3 apps vielen ook Namefinder(Team LOD forever) en Huiskluis (Team LOD forever) in de prijzen. Later zal deze blog nog worden geüpdatet met uitleg en screenshots over deze apps.

We kunnen terugkijken op een mooie dag met interessante datasets, leuke workshops en hoge kwaliteit apps. Het was weer een geslaagde hackathon! Graag zien wij jullie allemaal op de borrel in September. Meer informatie zal volgen.

 

 

The following two tabs change content below.

joliene

Laatste berichten van joliene (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.