Hack de Overheid!

Data

Inzending: Dude! Where’s my car?

Er is sprake van enige onduidelijkheid wat betreft het uitsluiten van de inzending ‘Dude! Where’s my car?’ (DWIMC) van Albert de Klein van de Apps for Amsterdam-wedstrijd. Hier ter verduidelijking de situatie en ons standpunt hierin.

Inhoudelijk hebben we weinig toe te voegen aan het verslag van Albert de Klein op zijn blog. Albert en zijn team hebben met hun app een acuut privacy-lek aangekaart en gebruiken dit verder om commentaar te geven op de praktijk van kentekenregistratie camera’s zoals ze in Amsterdam ingezet worden. Ze hebben daarbij uiterst nauwkeurig gehandeld om privacy-schendingen te voorkomen en in de huidige versie van DWIMC zijn alleen een beperkte subset van kentekens opvraagbaar.

Kortom: Hun inzending is in uitvoering, functionaliteit en engagement een uitmuntend voorbeeld van hoe het wél moet. Waarom zijn ze dan door de organisatie van Apps for Amsterdam uitgesloten van deelname? Om twee redenen:

 1. Formeel omdat de dataset die ze gebruiken wegens privacy-problemen is teruggetrokken en dit een applicatie die op die dataset gebouwd is invalideert. Zowel Apps for Amsterdam als wij van Hack de Overheid willen graag dat de overheid snel alle data vrijgeeft, maar waar het gegevens betreft die betrekking hebbe op individuele personen is het noodzakelijk dat er zorgvuldigheid betracht wordt.
 2. De diepere reden is om geen spaken in het wiel van de open data beweging te steken die nu net goed op gang is. Beleidsmakers die met open data aan de slag willen zijn overtuigd van de voordelen maar hebben op technisch niveau nog steeds geen diep inzicht in de gevolgen. Daarvoor zijn ze aangewezen op ons. We willen niet dat door een enkel incident als dit we het opgebouwde momentum kwijtraken.

Gelukkig kunnen we niet doen alsof dit incident niet heeft plaatsgevonden. Deze app mag uitgesloten zijn van de wedstrijd, het gesprek erover en over de privacy-gevolgen gaat door. De enige manier om hier goed mee om te gaan is door eerlijk en open te zijn over de fouten die gemaakt zijn en over wat we nu gaan doen. Wat Hack de Overheid betreft is DWIMC een bijzonder goede app en alles wat de open data-beweging zou moeten zijn.

We zullen in de toekomst voorzichtiger zijn en ervoor zorgen dat data voor vrijgave gescreened is privacy-implicaties, maar de kans dat het nog een keer gebeurt blijft aanwezig. Openheid vereist dat je je blootgeeft aan risico’s niet omdat je dat leuk vindt, maar omdat dat uiteindelijk de moeite waard is. De enige manier om te zorgen dat dit soort dingen minder vaak gebeuren is door er wél over te praten met alle betrokkenen en ervoor te zorgen dat burgers, applicatie-ontwikkelaars, wedstrijd-organiseerders en de overheid bewuster worden.

The following two tabs change content below.

James Burke

Laatste berichten van James Burke (toon alles)


3 comments on “Inzending: Dude! Where’s my car?
 1. Marrije op zei:

  “Openheid vereist dat je je blootgeeft aan risico’s niet omdat je dat leuk vindt, maar omdat dat uiteindelijk de moeite waard is.” – dat is precies de reden waarom deze app *wel* toegelaten had moeten worden tot de competitie. Een uitstekend voorbeeld om veel verschillende zaken mee uit te leggen aan mensen die datasets beheren en openbaar maken – juist doordat deze app zo netjes en ethisch met de gevonden data omgaat. Naar mijn mening is het een grote misser om op deze manier een discussie uit de weg te gaan, uit angst voor (eventuele, nog hypothetische) kopschuwheid van beleidsmakers.

 2. Geheel met Marrije eens.

  De redenen die Hack de Overheid aandraagt om deze app niet te publiceren zijn mijns inziens drogredenen die open data meer kwaad doen dan het publiceren van de app. Hiermee wordt een perfecte case om van te leren teniet gedaan, zoals Marrije terecht opmerkt.

  Persoonlijk vind ik het jammer dat HackdeOverheid op deze wijze de naar mijn mening zeer noodzakelijk discussie rondom open data en privacy in de kiem tracht te smoren.

 3. Pingback: Hackers hebben de toekomst | Data denkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.