Hack de Overheid!

Opinie

Klik hier om de KvK te wijzigen

Prijspenning van de Kamer van koophandel en fabrieken Amsterdam 1923 (cc0), met dank aan het Amsterdam Museum en Open Cultuur Data Search.

Nederland verdient een Kamer van Koophandel die open is. HdO’er van het eerste uur Stefan de Konink reageerde op een internetconsultatie voor een wetswijziging over de Kamer van Koophandel. Dit is een slecht wetsvoorstel. Als dit voorstel er door komt betekent dat een enorme stap achteruit.

  KLIK HIER OM DE KVK TE WIJZIGEN EN MAAK HEM OPEN #OPENDEKVK 

Lees hieronder de belangrijkste punten,de gehele brief of als PDF  .


Belangrijkste punten:

1. In het voorstel staat dat de overheid het gebruik wil stimuleren en de authenticiteit van de gegevens wilt borgen maar juist het openstellen van de data opent de weg naar allerlei innovatieve apps, tools die het gebruik stimuleren. Concurrentie is nodig om de overheid scherp te houden. Of sterker nog: zij zouden zich moeten beperken tot de taken die werkelijk door vertrouwde instellingen moeten worden uitgevoerd; het leveren van data aan de markt is daar niet een van.

2. De kwaliteit van gegevens (denk aan naam, website enz) verbetert door de registratie te koppelen met andere basisregistraties (m.a.w. digitaal automatiseren) en voorkomt de hele papierfabriek. De Kamer heeft daar nooit een initiatief voor gedaan.

3. In het voorstel is een ‘delegatie van de autorisatie om te mogen zoeken op persoonsnaam’ opgenomen. Stefan de Konink pleit ervoor om ook te kunnen blijven zoeken op persoonsnaam, aangezien de inschrijfplichtige hier zelf toestemming voor heeft gegeven. Anders wordt het onmogelijk om te zoeken naar de geschiedenis van een inschrijfplichtige.

4. Hij roept op om, net als in andere landen gebeurt het Handelsregisters als basisregistratie authentiek en publiek toegankelijk te maken en de digitale recherche uit te laten voeren door de markt of overheidspartijen (politiek en justitie). De Kamer zou niet de rol van ‘opsporingsplichtige’ moeten krijgen bij malafide praktijken, zoals wordt voorgesteld.

5. Gegevens worden – ook in dit voorstel – voor aangewezen publieke partijen toegankelijk gemaakt, en niet voor burgers en marktpartijen.

6. De KvK heeft in de afgelopen jaren veel commerciële activiteiten ontplooid, die niks te maken hebben met haar corebusiness, namelijk het Handelsregister (denk aan de community ‘Hallo’ en een app). De KvK wordt bevooroordeeld t.o.v. commerciële onderzoeksinstellingen (en de laatste kunnen niet over dezelfde gegevens beschikken), dit leidt tot oneerlijke concurrentie.


The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


2 comments on “Klik hier om de KvK te wijzigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.