Hack de Overheid!

Evenementen

Workshop: Open Cultuur Data

Open Cultuur Data (www.opencultuurdata.nl) is een netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers, auteursrechtspecialisten en open data-deskundigen, dat culturele data open maakt en de ontwikkeling van waardevolle culturele toepassingen stimuleert. Bij cultuur data moet je bijvoorbeeld denken aan de unieke collecties die instellingen beheren, beschikbare kennis over deze collecties, informatie over actuele evenementen en tentoonstellingen of bezoekersinformatie. Hierdoor wordt cultuur op innovatieve wijze voor een breder publiek toegankelijk gemaakt.

Het Open Cultuur Data netwerk organiseert dit jaar een competitie voor de beste toepassingen die bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik van cultuur, werkt aan het openstellen van een groeiend aantal datasets van instellingen zoals het Rijksmuseum, Nationaal Archief en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en organiseert workshops voor cultuur- en erfgoedprofessionals en andere geïnteresseerden. Het programma van Open Cultuur Data op de Hack de Overheid Hackathon van 13 oktober in WORM Rotterdam ziet er als volgt uit:

 Challenge…

Met welke Apps kunnen we cultuur verder brengen? De uitdaging die Open Cultuur Data je in de Open Cultuur Data Competitie wil stellen is om toepassingen te maken die bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik (online, offline, onsite) van cultuur, waarmee publieksgroepen op nieuwe manieren bereikt en betrokken kunnen worden, en die datasets met elkaar verbinden. Stuur je App voor 31 december 2012 in en maak kans op de volgende prijzen:

Prijs Totaal
Goud € 3.000
Zilver € 1.250
Brons € 750
Nationaal Archief-prijs € 2.500

Tijdens de hackathon zal de competitie uitgebreid toegelicht worden op de main stage. Lees alvast meer over de Open Cultuur Data Competitie via www.opencultuurdata.nl/competitie.

Welke datasets worden er aangeboden?

De afgelopen tijd is gewerkt aan het vrijgeven van een groot aantal datasets uit de culturele sector. Beeld en Geluid heeft bijvoorbeeld 1.700 historische video’s vrijgegeven, het Nationaal Archief 140.000 foto’s uit het archief van fotopersbureau Anefo en het Rijksmuseum 111.000 items uit haar collectie, waaronder de Nachtwacht. Tijdens de hackathon zullen nieuwe datapitches van onder mee de Koninklijke Bibliotheek, Europeana en de Groene Hart Archieven gegeven worden en onder meer Beeld en Geluid en het Nationaal Archief data over Rotterdam uitlichten.

Op dit moment zijn er 20 open cultuur data sets beschikbaar. Deze data kunnen door iedereen geraadpleegd, verspreid en hergebruikt worden, omdat het via een open licentie beschikbaar gesteld is of om data gaat die in het Publiek Domein vallen. Tijdens de hackathon zijn verschillende data-eigenaren beschikbaar voor een Q&A over de datasets. Kom ons opzoeken aan de Open Cultuur Data tafel bij de main stage.

Lees meer over de datasets via www.opencultuurdata.nl/datasets.

Workshop: de effecten van open cultuur data (11.45-12.30 uur)

Welk effect heeft open data op het online bezoek van mijn instelling? Welk effect heeft het op de verkoop in mijn webshop? Wat voor een informatie over mijn publiek krijg ik terug? Nu er een flink aantal culturele datasets in Nederland beschikbaar zijn voor vrij hergebruik door iedereen, groeit de behoefte om de effecten van open cultuur data inzichtelijk te maken. Tijdens de hackathon nodigt Open Cultuur Data erfgoed- en cultuurprofessionals en andere geïnteresseerden uit om mee te denken over dit meetinstrument en in kaart te brengen op welke initiatieven het meetinstrument toegepast kan gaan worden.

Programma:

  • Introductie en welkom
  • Presentatie huidige status meetinstrument
  • Feedback op het huidige meetinstrument (interactief)
  • Inventarisatie overige wensen t.a.v. effectmeting open cultuur data (interactief)
  • Inventarisatie van initiatieven waar het meetinstrument op toe te passen is (interactief)
  • Afsluiting en vervolgstappen

Moderatie: Maarten Brinkerink (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid) & Maarten Zeinstra (Kennisland).

Inschrijven doe je hier: Individueel en hier voor je Team.

Workshop partners

Het programma van Open Cultuur Data op de hackathon wordt mogelijk gemaakt door de partners Beelden voor de Toekomst (www.beeldenvoordetoekomst.nl) en het Nationaal Archief (www.nationaalarchief.nl).

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.