Hack de Overheid!

Apps

Winnaars “Ontwijk de File” open data challenge

Als vervolg op de Hackathon “Open for Business” organiseerde Hack de Overheid samen met de Verkeersonderneming de open data challenge “Ontwijk de File”. In deze challenge werden programmeurs uitgedaagd om een open data app te ontwikkelen waarmee files ontweken kunnen worden. Afgelopen vrijdag 12 april reikte de Verkeersonderneming twee geldprijzen uit van 2000 euro aan de winnaars van de challenge tijdens het Rotterdamse evenement ‘Internet of Things’. De prijswinnende apps waren de Reisradar app van Waag Society en de Parkshark Best Bet app van Glimworm IT.

Reisradar app

De Reisradar app werd ingezonden door Waag Society en is volgens hun geen routeplanner. De Reisradar gaat namelijk uit van de eigen routes van gebruikers, en toont relevante data voor die routes aan de hand van de huidige tijd en locatie. De app importeert bijvoorbeeld verschillende mobiliteitsdatabronnen zoals dienstregelingen, verkeersdrukte of weersvoorspellingen en koppelt deze aan betreffende objecten uit de OpenStreetMap-database. Door middel van een API kunnen data eigenaren zelf data toevoegen aan de app. De applicatie is nog volop in ontwikkeling maar je kunt hier alvast een voorbeeld bekijken van hoe realtime verkeersdoorstromingsdata in Amsterdam is geïmporteerd en hier een voorbeeld bekijken van de interface voor eindgebruikers.

Parkshark Best Bet app

Deze app werd ingezonden door het bedrijf Glimworm IT en is een uitbreiding op de bestaande Parkshark app, een app waarmee je snel een goedkope parkeergarage kunt vinden in de buurt. Met Parkshark Best Bet wil Glimworm IT tevens adviseren op welke tijdstippen een parkeergarage vrij is en wanneer je dan het best kunt vertrekken van huis, zonder in de file te staan. Tevens deze app is nog volop in ontwikkeling en maakt momenteel nog gebruik van historische data van parkeergarages en het NDW (Nationale Databank wegverkeersgegevens). Een volgende stap zou zijn om real-time data te integreren in de app. Bekijk de demoversie van de applicatie hier.

Open verkeersdata

Voor de challenge konden programmeurs gebruik maken van open verkeersdata. Deze verkeersdata werd beschikbaar gesteld op de website data.rotterdamopendata.nl en betrof bijvoorbeeld verkeersintensiteit data van het NDW (Nationale Databank Wegverkeersgegevens), tijdelijke verkeersmaatregelingen en openstaande bruggen. Applicaties die gebruik maken van deze data kunnen eindgebruikers beter informeren over (drukke) verkeerssituaties. Met deze informatie kunnen eindgebruikers bijvoorbeeld betere beslissingen nemen over routes en vertrektijden en kan hiermee bijdragen aan het verminderen van de filedruk.

The following two tabs change content below.

2 comments on “Winnaars “Ontwijk de File” open data challenge
 1. Eduard Huisman op zei:

  Ik krijg een foutmelding 404 en in de appstore zie ik de app niet.

  Zorg dat je de software gereed en getest heb voordat je virtueel gaat.

  Fouten herstellen heeft een groot afbreukrisico. Zonde bij zo’n nuttig aspect als file beheersing

  Ik rijd 35.000km/jaar en zie veel verbeterpunten die files kunnen verminderen.
  Zowel in de hard en software en op en om de snelwegen, als in gedrag van weggebruikers.

  Mvrgr,

  Eduard Huisman

  • Sicco van Sas op zei:

   Beste Eduard,

   Dank voor de interesse. Toen dit bericht ruim 5 jaar geleden(!) geplaatst werd deden de links en toepassingen het echter wel, maar na zo’n lange tijd verdwijnen toepassingen soms (als er bijvoorbeeld te weinig interesse voor is) en treedt er ‘link rot’ op: https://en.wikipedia.org/wiki/Link_rot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.