Hack de Overheid!

Categorieloos

Ontwijk de File met NDW data

Speciaal voor de open data challenge “Ontwijk de file” stelt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) alle data binnen de regio Rotterdam als open data beschikbaar. De data zijn actuele snelheden en verkeersintensiteiten gemeten door de gemeente Rotterdam op de hoofdwegen in de regio. Dit wordt gemeten met camera’s en sensoren op en langs de weg. Kortom de data geeft inzicht in waar en wanneer het druk is op de weg en hoe je files kunt ontwijken!

De datasets

Vier datasets zijn te downloaden via http://www.rotterdamopendata.nl/datastore?dataset=ndw :

Je kunt de bestanden openen in bijvoorbeeld Notepad++ (zie screenshot hieronder).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In alle datasets wordt in eerste instantie de meta-data vermeld zoals de publicatie-tijd, land en de informatie-status (real-time). Daarna wordt de actuele data weergegeven. In deze datablog zullen we de datasets kort toelichten.

Intensiteit en snelheid

In deze dataset is “TrafficSpeed” de kern waarde en verwijst naar de gemiddelde snelheid van het aantal voertuigen dat in een tijdseenheid een bepaald punt passeert. De afstand waarover een meting wordt gedaan wordt aangegeven aan de hand van hectormeterpijltjes. De locatie van deze hectormeterplaatjes wordt aangeven in de datasets “meetlocatietabel” en “samengestelde meetlocaties”.

Reistijd

In deze dataset wordt verwezen naar twee types reistijd (“TravelTimeValue”), namelijk de gerealiseerde reistijd en de geschatte reistijd. De gerealiseerde reistijd (“travelTimeType: best”) is het gemiddelde van de tijd die voertuigen over een bepaalde afstand hebben gedaan. De geschatte reistijd (“travelTimeType: estimated”) is een benadering van de reistijd die voertuigen nodig zullen hebben voor een bepaalde afstand.

Meetlocatietabel & samengestelde meetlocaties

Deze twee datasets bevatten data over de locaties van de meetinstrumenten en de actuele verkeersinformatie die gepubliceerd kan worden op de digitale verkeersborden langs de weg. Deze data verwijzen naar elkaar met betrekking tot locaties en verkeersinformatie die gepubliceerd wordt.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NDW data kun je de NDW-brochure downloaden. Binnenkort zullen we ook in een blog bespreken hoe je de data kunt inladen in je eigen database.

Heb jij een goed idee voor een “Ontwijk de File” app en wil je daarmee 2000 euro verdienen? Meld je dan vóór 30 november aan door een email te sturen naar contact@openstate.eu met de volgende informatie:

  • Omschrijving idee (of een link naar een bestaande app die je wilt uitbreiden)
  • Mockup van functionaliteit

Kan je niet programmeren, maar heb je wel goede ideeën voor apps? Praat dan mee op Twitter door de hashtag #ontwijkdefile te gebruiken!

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.