Hack de Overheid!

Apps Evenementen

Challenge: €5.000 voor allerbeste cultuurapp

Muybridge race horse (Wikimedia Commons).

Dit jaar organiseert Open Cultuur Data de Challenge. We dagen appbouwers uit om de ultieme cultuurapp te maken! Het is tijd om de aandacht te verleggen naar apps die de wereld gaan veroveren met digitale cultuur. Wordt je inzending geselecteerd, dan krijg je €5000 euro als je je idee binnen 3 maanden realiseert.

In Nederland zijn dankzij Open Cultuur Data bijna 40 datasets van musea, bibliotheken en archieven open. Continue sluiten nieuwe culturele erfgoedinstellingen zich hierbij aan. Zo zijn er wederom 20 instellingen in de Open Cultuur Data masterclass. De competitie in 2012/2013 heeft duidelijk gemaakt dat er voor cultuurdata talloze manieren zijn om deze te benutten.

Ga de uitdaging aan

Dit jaar ligt de volgende uitdaging klaar: bouw een kaskraker op basis van de Open Cultuur Data API. Willen jullie de wereld laten zien wat er na deze apps nog meer mogelijk is met open cultuurdata? Ontwerp een app en zend hem in. Wordt je geselecteerd, dan krijg je €5.000 als je je app daadwerkelijk realiseert.

Vakjury selecteert slechts vier inzendingen

Een professionele jury zal in de eerste week van september de vier beste inzendingen selecteren. Combineer data, werk aan UX en zorg voor een goede businesspotentie. Er is één speciale prijs beschikbaar voor dé app die bijdraagt aan educatie.

De Challenge is er niet alleen om een best-of-class cultuurapp te maken, maar ook om de wereld mee te veroveren. Daarom begeleidt de Open State Foundation de teams op het vlak van (internationale) public relations, partnering, funding, strategie, en – daar waar nodig – techniek.

Spelregels

Je kunt je tot 24 juni 1 september 2014 inschrijven voor de Challenge. Om het prijzengeld van €5.000 in ontvangst te nemen dienen de apps opgeleverd te zijn.

Belangrijk: de inzending moet op 24 juni ten minste een prototype zijn, dat hoeft pas daarna door de geselecteerde teams afgemaakt te worden.

De wedstrijd staat open voor alle soorten hergebruik van data: websites, API’s, mobiele apps, sociale media, games, tablets etc. Voorwaarde is dat de Open Cultuur Data API gebruikt wordt en dat er zoveel mogelijk open cultuurdatasets van verschillende instellingen gecombineerd worden.

Doe mee!

Kijk naar de reeds uitgebrachte datasets en apps voor inspiratie. Verras ons met de next level open cultuurdata toepassingen en laat hiermee zien hoe cultuur op nieuwe en innovatieve manieren beleefd kan worden!

Meer informatie over de spelregels, deelname en inzending is te vinden op de Open Cultuur Data Challenge pagina.

De Open Cultuur Data Challenge is een initiatief van Open State Foundation, Kennisland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De Open Cultuur Data Challenge wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

The following two tabs change content below.
Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.

5 comments on “Challenge: €5.000 voor allerbeste cultuurapp
 1. Dirk Geurs op zei:

  Ik heb een idee voor een cultuurapp. Aangezien de deadline als dichtbij is vraag ik me wat er precies verwacht wordt van het prototype. Wie bepaald uiteindelijk (als je wordt gekozen) wanneer de applicatie ‘af’ is? Waar schrijf ik me in?

  • Tom Kunzler op zei:

   Beste Dirk,

   Je kan in principe alle info vinden via deze link: daar staan de spelregels. Wij verwachten van een prototype ‘De inzending moet vergezeld gaan met minimaal een werkend prototype (dus b.v. geen mock-up of screenshot)’. Het gaat dus om een eerste versie, die later gefinetuned of uitgebreid kan worden.
   De inschrijflink vindt je in dezelfde link en de vier gekozen teams zullen in overleg met ons gaan bepalen wanneer de app af is etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.