Hack de Overheid!

Categorieloos

Datablog Open Cultuur Data: Nationaal Archief, Fotocollectie WOI

Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam de behoefte aan foto’s in tijdschriften sterk toe. De meeste foto’s over de oorlogsgebeurtenissen kwamen van buitenlandse instanties (propaganda) en van gespecialiseerde fotopersbureaus. Onder deze omstandigheden werd op 18 januari 1915 te Amsterdam de N.V. Vereenigde Fotobureaux opgericht door Theodorus Aloysius Maria Moussault, Adrianus Regoort en Mozes Salomon Vaz Dias.

De collectie bestaat uit 2873 foto’s met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog. Slechts een zeer klein deel heeft betrekking op Nederland: het overgrote deel is in het buitenland gemaakt, zowel aan het westelijk front (België en Frankrijk), als elders (oostfront, Midden-Oosten, Balkan).

De set bestaat uit content 2873 afbeeldingen zelf en de bijbehorende metadata. De content is, gezien de leeftijd van het materaal, beschikbaar onder een Public Domain Mark 1.0 verklaring. De metadata is beschikbaar onder een CCO 1.0 Universal verklaring. Via een Open Search API kan de dataset aangeroepen worden. Er kunnen verschillende formaten van de afbeelding (JPG) worden opgehaald van een thumb van 40×40 pixels tot het maximale formaat van 1280×1280 pixels.

Lees meer over deze set op de datablog van het Nationaal Archief.

The following two tabs change content below.