Hack de Overheid!

Data Evenementen

Nationaal Archief Dataset op H A C K A T H O N

De set

Het Nationaal Archief stelt ruim 140.000 foto’s uit het archief van fotopersbureau Anefo ter beschikking als open cultuurdata onder een CC-BY-SA licentie. De set bevat een doorsnede van het Nederlandse politieke, maatschappelijke en culturele leven tussen 1959 en 1989. Al het grote en kleine nieuws uit de jaren zestig, zeventig en tachtig is door zijn fotografen vastgelegd. Alles zit er in, van groot nieuws zoals koninklijke huwelijken, politieke crises en Europees kampioenschappen tot heel klein nieuws, zoals gekantelde vrachtwagens op de snelweg, volle stranden tijdens de eerste hittegolf van het jaar en de brandweer die een poes uit een brandend huis haalt.

Anefo was een particulier, commercieel fotopersbureau waar de vraag het aanbod bepaalde. Belangrijke thema’s in de set zijn politiek, sport en het koningshuis. In 140.000 foto’s  zie je Nederland langzaam veranderen: van een op wederopbouw gerichte samenleving via diepe generatieconflicten naar een maatschappij die te hoop loopt tegen de bezuinigingen opgelegd tijdens de economische crisis in de jaren tachtig. De fotocollectie Anefo heeft door haar alomvattendheid een grote historische waarde voor de naoorlogse Nederlandse (beeld)geschiedenis.

Geschiedenis

Het Algemeen Nederlands Fotobureau komt voort uit de fotografische dienst opgericht in 1943 binnen het Bureau Militair Gezag. Opgericht door de Nederlandse regering in ballingschap in Londen, diende Anefo in eerste instantie om voorlichtingsmateriaal te maken en te verspreiden om de positie van Nederland onder de aandacht te brengen. Ook diende deze ertoe om de herinnering aan de wettige regering en het koningshuis levend te houden onder de bevolking in bezet Nederland.

In 1948 werd het verkocht en groeide het naast het ANP langzaam uit tot één van de grote Nederlandse, commerciële fotopersbureaus. Anefo bleef tot 1989 bestaan. In dat jaar werden door de laatste directeur alle foto’s overgedragen aan de Rijksvoorlichtingsdienst. Uiteindelijk kwam de omvangrijke collectie in 1996 via de RVD in beheer bij het Nationaal Archief.

Anefo als open cultuur data

Het auteursrecht op de foto’s gemaakt door fotografen in dienst van Anefo is overgedragen aan de RVD en via de RVD aan het Nationaal Archief. De beschrijvingen van de Anefo-foto’s zijn niet altijd compleet. Het Nationaal Archief is afhankelijk van de informatie die in het verleden door Anefo bij de foto’s is vastgelegd. De ordening is consequent chronologisch. Het materiaal kwam op datum binnen waarbij per dag verschillende reportages beschikbaar kunnen zijn.

The following two tabs change content below.

Natasja

Laatste berichten van Natasja (toon alles)


2 comments on “Nationaal Archief Dataset op H A C K A T H O N
  1. The dataset and description (in Dutch) of the metadata are available at http://www.gahetna.nl/opendata (you’ll find the link to the dataset in the right column on that page)

    All images are available at max 1280×1280 (that is, the longest side is 1280). The dc.relation element contains the UUIDs of the image or images in the record, and by adding the UUID and the extension .jpg to the mentioned URL http://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thumb/1280×1280/ , you can get the image.

    The images are released as Attribution/Share Alike. The long and short versions of the required attribution text is shown on the page as well.

    Enjoy the photos!

    Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.