Hack de Overheid!

Categorieloos

Hacken voor Democratie

Op zaterdag 8 September zet de Nederlandse Tweede Kamer een grote stap naar een transparant en participatief parlement. Vanaf die dag zal het parlement haar data open stellen aan een ieder die dit wil hergebruiken. Journalisten, programmeurs, ambtenaren en politici zullen deelnemen aan misschien wel de belangrijkste hackathon die er ooit in Nederland is georganiseerd: Apps voor Democratie.

Waarom wil je dit niet missen?
Apps voor Democratie zal midden in de Tweede Kamer plaatsvinden. De Statenpassage is ongetwijfeld één van de vetste locaties om een hackathon in mee te maken. Het doel van Apps voor Democratie is om de Tweede Kamer transparanter te maken. Het is de eerste keer dat het parlement de handen ineen slaat met de developers community in Nederland. Het parlement zal tijdens de hackathon de recent ontwikkelde Parlis API beschikbaar maken. In deze API vind je alle speeches, stemmingen, procedures, agenda’s en stukken die het parlement behandelt. Voldoende materiaal voor toffe apps, dus!

Waarom is dit belangrijk?
Al sinds de oprichting van Hack de Overheid maken wij ons sterk voor een transparante en participatieve overheid. Zo ben ik zelf, naast actief betrokken bij Hack de Overheid, al sinds het oprichten van Stichting Het Nieuwe Stemmen (2006) bezig met het stimuleren van het politieke proces. Het parlement is de centrale hub in ons democratische systeem. In het verleden was het Nederlandse parlement één van de meest gesloten in Europa. Speeches uit commissies waren niet gemakkelijk terug te vinden, het was onduidelijk hoe er precies werd gestemd en coders en journalisten gebruikte scrapers om inzichten te verkrijgen in de verscheidenheid aan PDF bestanden die op websites werden geplaatst. Door een API beschikbaar te stellen spreekt het parlement vertrouwen uit en kunnen we samen bouwen aan het verbeteren van onze parlementaire democratie.

Uitnodiging winnen
Wil je aan de slag met het stemgedrag van de kamer? Wil je het sentiment van speeches in de Tweede Kamer bepalen? Of wil je burgers meer inzicht geven in ons parlement? Apps voor Democratie is een exclusief evenement, maar de Tweede Kamer deelt “Wild Cards” uit aan teams van techneuten die op 8 september aan de slag willen met deze data. Er wordt een selectie gemaakt uit de tofste en leukste ideeën. Klik hier om je aan te melden: heel veel succes!

Door: Stef van Grieken

The following two tabs change content below.

Natasja

Laatste berichten van Natasja (toon alles)


3 comments on “Hacken voor Democratie
  1. Stef van Grieken op zei:

    @Henk, met Toeval of Niet (toevalofniet.com) zijn we nu een poging aan het wagen. We hebben een redelijk goed bestand met lobbyisten en hun achtergrond te pakken. Daarnaast vooral blijven inpraten op politici en bestuurders. Help je mee?

  2. JCLGG op zei:

    Uhh … wat is de stand van zaken anno 2016? Volgens mij is er nergens
    iets terug te vinden over reëel stemgedrag. (refererend aan SP analyse
    over PVV stemgedrag 2011, ook al weer 5 jaar geleden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.