Hack de Overheid!

Projecten

Twitterberichten verwijderen zinloos voor politici

Politwoops is een platform dat verwijderde twitterberichten van politici bewaart.
Meer dan een jaar geleden ontstaan op een van de Hack de Overheid evenementen, is deze tool door de ontwikkelaars verder uitgebouwd om vele politici te volgen.

In mei 2011 is met steun van Netwerk Democratie (www.netdem.nl) dit platform uitgebouwd om politici bij andere, zoals lokale overheden, te volgen. Dit was aanvankelijk geen succes, maar in het buitenland waren  journalisten enthousiast om de Deense, Spaanse, Britse, Estlandse, Noorse en Zweedse Parlementen te volgen.

Begin oktober heeft Netwerk Democratie alle bekende twitternamen van ongeveer 2200 politici in Nederland beschikbaar gesteld. Hierdoor zijn verwijderde tweets van alle vrijwel alle Nederlandse politici nu inzichtelijk.

Hack de Overheid maakt zich sterk voor meer open data bij overheden in Nederland. Toepassingen op basis van open data maken nieuwe diensten mogelijk en versterken de democratie.

Politwoops is niet alleen een kwestie van transparantie, maar laat ook zien dat het geheugen van het internet ijzersterk is: ook wanneer je iets verwijdert, is het vaak nog terug te vinden.

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.