Hack de Overheid!

Apps

Diplotwoops: Wat verwijderde tweets van diplomaten zeggen over Oekraïne

Recente diplomatieke activiteiten rond de crisis in Oekraïne zijn niet alleen in het nieuws maar verwijderde Twitter-berichten van diplomaten en ambassades tonen een andere kant. Open State lanceert vandaag Diplotwoops.org een database van verwijderde, verloren en weer gevonden tweets van diplomaten.

Op donderdag 20 februari j.l., verwijderde de Russische ambassade in Estland een bericht waarin het de Estlandse president Toomas Hendrik Ilves (@IlvesToomas) beschuldigt van het verergeren van de crisis in Oekraïne en van het verspreiden van leugens via Twitter. Eerder verwijderde de Britse vertegenwoordiger bij de OVSE en de Britse ambassade in Berlijn een retweet van de Britse Minister van Buitenlandse Zaken William Hague waarin hij twitterde: ‘Geweld tegen vreedzame demonstranten is onacceptabel en de Oekraïense regering moet ter verantwoording worden geroepen’. In plaats daarvan twitterden ze de meer op dialoog gerichte verklaring van de OVSE.

Een verwijderde tweet van de Russische ambassade in Finland onthult dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou een Twitter-bericht heeft weggehaald met wat lijkt op een uitspraak van de Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov: ‘De gebeurtenissen in Oekraïne wekken diepe bezorgdheid. We hebben herhaaldelijk gewaarschuwd tegen een dergelijke gang van zaken’.

Twee weken geleden, haalde Geoffrey Pyatt, de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne een retweet van journalist Julian Pecquet van The Hill waarin hij twittert dat het Witte Huis de schuld bij Rusland legt voor het lekken van een telefoongesprek tussen Pyatt en de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland waarin ze zegt: ‘Fuck the EU’. 

Diplomaten kunnen denken dat hun verwijderde berichten voorgoed zijn verdwenen. Niet op Diplotwoops.org waar deze tweets weer zichtbaar worden. Diplotwoops.org komt voort uit Politwoops, geboren tijdens een Hack de Overheid hackathon. ‘Twoops’ zijn twitterberichten die eigenlijk niet voor een groot publiek waren bedoeld. Wat begon met Nederlandse parlementariers en gemeenteraadsleden is inmiddels uitgerold in 26 landen. In 2012 lanceerde de Amerikaanse Sunlight Foundation in samenwerking met Open State de Amerikaanse versie van Politwoops. In dat jaar werd Politwoops uitgeroepen tot een van Time’s 50 Best Websites.

The following two tabs change content below.
Breyten is developer bij Open State Foundation en werkt in die hoedanigheid aan diverse projecten, waaronder Politwoops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.