Hack de Overheid!

Evenementen

HackdeOverheid 2: 29 Mei, 2010

Er wordt gewerkt aan het realiseren van een opendatacatalogus voor Nederland. De opdracht voor technische realisatie is bij ICTU neergelegd. Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Er zijn nog een paar dagen tot 29 mei voordat de tweede HackdeOverheid zal gaan plaatsvinden in Het Sieraad te Amsterdam. Een goede tijd om nog even een update te doen dus.

Voor meer informatie over het programma, kun je hier kijken. Er zullen twee tracks zijn de ‘Politieke data en datadriven journalism’ track en de een track omtrent ‘Dienstverleningsdata en data.overheid.nl catalogus’. Bovendien hebben we ook nog sprekers, waaronder:

Richard Pope zal de kickoff van HackdeOverheid verzorgen. In de UK is hij bezig met projecten zoals Scraper Wiki, The Straight Choice.org en PlanningAlerts.com. Tevens oprichter van RewiredState.org, de HackdeOverheid van de UK.

Sebastian Moericke-Kreutz zal een introductie in politieke data geven, op basis van zijn ervaringen als journalist voor de Deutsche Presse-Agentur (dpa), en de verhalen die mogelijk gemaakt op basis van  politieke data. Hij werkt en geeft trainingen op het vlak van online research en data journalisme voor organisaties als de NDR, WDR, Google en de Axel-Springer-Akademie.

Inschrijven voor HackdeOverheid kan nog steeds hier. Bij vragen kun je ook altijd contact opnemen met ons.

The following two tabs change content below.

edial

Laatste berichten van edial (toon alles)


2 comments on “HackdeOverheid 2: 29 Mei, 2010
 1. This was a great event! I was really pleased to see such a variety of approaches to use of government data and putting power in the hands of users.

  I am hoping I can find links to some or all of the participants and their work.

 2. Inderdaad dit was een verrassende bijeenkomst voor me. Jammer dat de voertaal Fries was, maar dat zal komen omdat met open data iedereen elkaar moet kunnen verstaan. Gelukkig kon ik ook plaatjes kijken want de organisatie was in orde. Ook het publiek heeft me verbaasd. Ik telde toch wel tien iPads en zo’n negentig ouderwetse laptops, die iedereen veilig en dichtbij op schoot aan de praat hield tijdens de discussie over o.a. losliggende stoeptegels en enge buren.
  Iets anders waar ik me wel voor interesseer is het beschikbaar komen van data voor praktische doeleinden, in mijn optiek kom je dan al snel uit op je eigen belang, je inkomen en alles dat dit inkomen kan beïnvloeden. Als je enige zekerheid hebt omtrent dat inkomen dan kun je iets makkelijker praten en nadenken over het inkomen van een ander. Iets strenger zeg ik dan dat je in zo’n geval beter en rustiger kunt nadenken hoe je anderen helpt met jouw kennis om het naast dat inkomen ook ‘beter’ te krijgen in je leefomgeving, daar hebben we de losliggende stoeptegel in beeld. Via het internet kun je dan die ambtenaren die daar voor hun brood zitten opmerkzaam maken van o.s. losliggende stoeptegels, zodat zij direct in actie komen om dat te verhelpen. De oplettende burger schrijft dan op Internet dat die stoeptegel niet in de haak is, de ambtenaar zit de hele dag op zijn scherm te kijken hoe het is met al die miljoenen stoeptegels en slaat meteen alarm als er eentje niet goed ligt. Hij waarschuwt direct de stoeptegel manager, die vervolgens een opdracht gaat aanbesteden bij ZZPers, die dan kunnen inschrijven voor de klus, het recht leggen van die stoeptegel.
  Nadat alle biedingen binnen zijn, drie weken later wordt de zaak openbaar aanbesteed en een week later gaat een ZZPer aan de slag.
  Ik weet niet hoe het u vergaat maar die vervloekte stoeptegel raakt mijn aandacht helemaal kwijt.
  terug naar #HDO2010.
  Ook voor mij was er een moment van herkenning toen Henk van Ess, mij niet eerder opgevallen op internet shame on me in m’n beste Fries, over het ‘aanbesteden’ van een ‘hack’ klus.
  Prettige spreker, die uiteindelijk meer los maakte over het aanwezige publiek en organisatoren. Voor dat geld komen wij ons bed niet uit! Doelend op de aanbesteding van de CDrom hack van Kiesbeter.nl. Ergens op Internet bestaat nog een analyse van mij over Kiesbeter.nl maar ik raak steeds meer dingen kwijt en zo ook dit dus. Ging over het openbaren van alle kosten die in Nederland gemaakt worden in ziekenhuizen, die zo keurig op Kiesbeter ‘geopenbaard’ werden om te bewerkstelligen dat de zorg goedkoper zou worden ‘ingekocht’ door, tja wie eigenlijk? Als patiënt heb je maar weinig keuze, dus ligt het voor de hand dat het op een niveau hoger voor je beslist zal worden waar jij die goedkopere operatie mag laten uitvoeren. Maar jij kunt in elk geval meelezen hoeveel men aan je gaat besteden. Pas een jaar of twee later kwamen er plotseling declaraties uit het buitenland van toeristen die in de meest afgelegen delen van de wereld medische zorg moesten ondergaan. Verzekeraars begonnen te klagen over de hoogte van die declaraties, die op enkele uitzonderingen na bijna altijd net zo’n 20% lager waren als de laagste prijs uit en jawel Kiesbeter.nl.
  Maar dat is ontwikkelingshulp toch? 500 dollar kostte het Henk van Ess uiteindelijk om al die PDFjes te laten omzetten tot zoekbare data. Een koopje!
  Als notoire querulant zou ik het hierbij kunnen laten, want ik hoorde nog iemand refereren aan petitie.nl en de enorme hoeveelheden handtekeningen die deze site genereert. Daar ben ik het mee eens, dat werkt, maar dat is dan ook ‘klaar’ en functioneert. Daar nieuwe programma’s aan relateren is dus oude koek en resultaten uit het verleden moeten verbeterd worden.
  In het Fries kon ik ook nog in het voorbij gaan enkele bekende organisaties ontwaren, digitale pioniers, Waag society en uiteraard Burgerlink. Die relatie was me vooraf al duidelijk maar om in de praktijk te zien hoe die relatie werkt was nieuw voor me.
  Met een bepaald doel voor ogen zie ik Burgerlink hier functioneren als ‘uitlaat-service’ van jonge honden. Een onzichtbaar lijntje houdt ze in het gareel. Ooit ben ik veroordeeld door de rechter toen ik over mijn ‘onzichtbare’ lijntje sprak dat ik met mijn hondje had. We waren samen gearresteerd op de Nieuwmarkt waar het wemelt van de onzichtbare lijntjes. Zo dicht bij huis en pas sinds de HDO duidelijk dat de Waag Society en heus ‘old girls netwerk’ is geworden.

  Nu begrijp ik ook dat toen ik ooit probeerde om onze website gefinancierd te krijgen met behulp van de digitale pioniers, ik meteen nul op rekest kreeg. Wat ik dagelijks doe is allang niet meer ‘sexy’ na tien jaar. Net als petitie.nl is het standaard koek geworden. De site bestaat, functioneert dus zand er over. Toch een ontluistering voor me, want als je over ‘open data’ wil praten moet dat in het Fries en iedereen moet er baat bij hebben. Ik was beslist de oudste bezoeker op HDO, hoewel grijs had ik ook het meeste haar, zelfs een iPhone met zicht op een iPad binnenkort maar ik ben zo arm als een kerkrat. De nu inmiddels al 2500 unieke bezoekers per dag van onze database, ja een hele echte open database, krijgen ondanks de uitkering allemaal meer dan ik. Bij deze bedank ik dan ook de hackers die maar liefst drie website van ons hackten vorige week. De selectie van verdwenen files en pagina’s zegt me voldoende. Het meeste staat weer online maar door slordigheid ben ik ook veel kwijt, want ik doe dit werk al tien jaar en ben moe geworden van zoveel tegenwerking waarvan ik nog een keer beschrijf hoe ik tegen o.a. HDO aankijk.
  Bijna drie jaar geleden vroeg ik aan de ICTU om een dropdown box van alle Nederlandse gemeenten, iets dat zij standaard in huis hebben. Ik heb het nooit mogen krijgen! Hack de Overheid is een fopspeen voor jonge honden maar ik als ouwe lul ga er nu echt op aandringen dat de ICTU, waar Burgerlink onder valt, aangelijnd gaat worden. Er dient op korte termijn een deskundige cliëntenraad te komen die de overheids bestedingen op ICT gebied gaat ‘controleren’, ook op openheid. Het is onbestaanbaar dat de overheid onze websites hackt en toch is het patroon van zoekgeraakt materiaal dusdanig dat het haast niet anders kan. Internetwerkt ! Dat dan weer wel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.