Hack de Overheid!

Evenementen

HackdeOverheid 1: Juni, 2009

We zijn een paar maanden verder, de eerste Hack De Overheid was een succes en er zijn verschillende dingen uit voortgekomen. Naast de projecten die tijdens de dag zijn gemaakt, hebben enkele projecten nog een staartje gekregen. Een grote dank aan aan alle (ruim 80) aanwezigen en alle enthousiaste reacties van andere mensen. Ook dank aan AlperÇugun en Ton Zijlstra – die allebei een mooie presentatie hebben gegeven over het scrapen en gebruiken van opendata. Zie onderaan deze post voor de presentatie over het scrapen van data.

De drie projecten die volgens de jury (organisatie Hack De Overheid) het beste opendata gebruikten waren de volgende:

De gouden prijs: Afhalhuis Vuilkalender
Type je postcode in enje komt erachter welk afval wanneer en waar worden opgehaald in jouw buurt. De applicatie synct bovendien met i-Cal en gCal. De makers, Menno van der Swan, Hanno Lans en Pascal van Hecke, zijn opzoek naar mensen die kunnen bijdragen aan het project. Neem even contact op men @mennos als je denkt te kunnen helpen of bekijk het blog wat zij bijhouden over het project.

De zilveren prijs: de OpenKvK
De Tweede prijs van de eerste Hack De Overheid staat op naam van OpenKvK van Steven de Koning. Via de website heb je gratis toegang tot alle informatie van kvk.nl waar je normaal een paar cent per querie voor moet afdragen. De Kamer van Koophandel is in dienst van de overheid en is heeft een omstreden businessmodel door een jaarlijks bedrag te vragen aan leden in ruil voor mailings en een registratie. Het vrijgeven, of aanbieden van die informatie resulteert vaak in spam. Op dit moment is de OpenKvK in gesprek met de KvK om te zien wat er met de toekomst van de site gaat gebeuren. Of dit een juridische zaak gaat worden is nog niet bekend…

De bronzen prijs: de Android kentekenapplicatie
Deze applicatie is gemaakt door Ronald van der Lingen en stelt de gebruiker in staat om autokentekens in te voeren om meer informatie over de betreffende auto te krijgen. RDW, het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de data heeft inmiddels de toegang tot de API gestaakt waardoor de applicatie onbruikbaar is geworden op dit moment. Mocht je willen bijdragen aan een oplossing, dan kun je even kijken op de wiki van Ronald.

Alle winnaars zijn sinds hun overwinning de trotse eigenaars van Startrek / Starwars goodies.

Andere applicaties die zijn gemaakt zijn: de Polirazzi van Breyten, een service waar je kunt zien wat kranten over politici hebben geschreven. Trackchanges van Paul Vereijken en consorten – een service in de maak die gemakkelijk veranderingen in websites en documenten van de overheid in kaart brengt. En de iPhone radar van Martijn Pannevis, een iPhone app waar je verschillende soorten geodata-feeds in kunt voeren waardoor de data ten alle tijden geraadpleegt kan worden; denk aan het weer, pollen en bijvoorbeeld luchtvervuiling.

Ook dank aan Elmine Wijnia die tijd heeft gemaakt om een videoverslag van Hack De Overheid te maken:

Een meer uitgebreid verslag van het evenement kun je vinden op het blog van Ton Zylstra. Ook James Burke, een van de organisatoren heeft een artikel geschreven over HackDeOverheid. Als je op de hoogte wilt zijn van alles wat betrekking heeft op Hack De Overheid, is het wijsheid om @hackdeoverheid te volgen op Twitter.

De presentatie van Alper over het scrapen van data:

De presentatie van ikregeer.nl over waar zijn mee bezig zijn en wat ze willen gaan doen in de toekomst:

The following two tabs change content below.

edial

Laatste berichten van edial (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.