Hack de Overheid!

Data

Journalisten: ga aan de slag met data journalistiek!

Hoe gaat een jonge journalist om met data journalistiek? Gisteren vond in Hilversum de eerste bijeenkomst voor jonge journalisten die bij dagbladen of opinieweekblad werkzaam zijn. Een opgewekte en enthousiaste dag over de wereld van internet en journalistiek. Rond het thema Social Media & Transparantie zijn door NVJ Academy verschillende sprekers over uiteenlopende thema’s aan het woord geweest. Deze dag is natuurlijk niet compleet zonder een bijdrage van Hackdeoverheid en het Nieuwe Stemmen over data journalism. Deze vorm van journalistiek bedrijven maakt gebruik van grote dataset en visualisaties. Het voorbeeld van de visualisatie van de momenten in het jaar waarin mensen hun relatie stop zetten op basis van Facebook status updates viel erg in de smaak. Data journalism en visualisaties maken het voor journalisten mogelijk om unieke verhalen naar de lezer te brengen.

Geen programmeurs

Uit de gesprekken met de jonge journalisten bleek al gauw dat ze op zien tegen alles wat ze bij zouden moeten leren om deze vorm van journalistiek te bedrijven. Reacties als ‘we zijn van origine een letteren discipline’ en ‘ik kan toch niet programmeren’ hebben we veel gehoord. In de tussentijd zijn we bij Hackdeoverheid van plan om journalisten te helpen met hun problemen, maar het zou natuurlijk beter zijn als ze deze vaardigheden zelf leren.

En nu?

Gezien het enthousiasme bij de beroepsgroep zullen Hackdeoverheid en Het Nieuwe Stemmen aan de slag gaan met het opzetten van een Data Journalism school samen met de NVJ. Wil je helpen met het opzetten van deze cursus voor journalisten? Neem dan contact op met stef@hetnieuwestemmen.nl.

Terug kijken

Wil je zien wat je gemist hebt gisteren? Bekijk de presentatie op slideshare.

Presentatie Social media & transparantie
The following two tabs change content below.

stef

Laatste berichten van stef (toon alles)


3 comments on “Journalisten: ga aan de slag met data journalistiek!
 1. Lex Slaghuis op zei:

  Stef, complimenten! Ik ben zeer benieuwd naar de ontwikkelingen op dit vlak en denk dat er hoop mogelijk is met de combinatie van HackdeOverheid ‘mensen’ en Journalisten. Succes!

 2. Eugene Tjoa op zei:

  Journalisten die zich vasthouden aan ‘we zijn van origine een letteren discipline’ en daarom niet willen veranderen beperken zichzelf. Er zal vanzelf een generatie opstaan die wel gebruik gaat maken van interactieve en visuele elementen in hun (web)artikelen. Het lijkt mij logisch dat dit soort artikelen ingezet worden bij de belangrijkste journalistieke thema’s, aangezien ze een groter publiek aanspreken.

  Ik denk overigens niet dat je van een journalist kunt verwachten dat hij/zij naast het journalistieke werk ook zelfstandig een datavisualisatie kan ontwikkelen. Het is gewoon een ander vak. Wel zouden journalisten ‘data minded’ moeten zijn, zodat ze weten welke data hun artikel kan ondersteunen en wat een goede visualisatievorm is. Vervolgens zouden ze ondersteund moeten worden door datavisualisatie-experts die de visualisatie gaan ontwikkelen. Wat dat betreft zou er dus parallel een ontwikkeling moeten plaatsvinden bij technische en grafische opleidingen op het gebied van datavisualisaties.

 3. Simone keizer op zei:

  Goed initiatief! Journalisten zullen meer data minded gaan worden en meer infographics en datavisualisaties gaan maken ofwel laten maken. Zolang ze de meerwaarde zien, eraan denken bij het maken van een artikel en de juiste mensen in kunnen zetten, dan is er al een wereld gewonnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.