Hack de Overheid!

Evenementen

Open onderwijs data api – workshop en journalistenlab

Op 29 juni organiseert het netwerk Open Onderwijs Data tijdens de Hack de Overheid Hackathon een workshop en een journalistenlab. Tijdens de workshop (11.20 – 12.05) lanceert het Open Onderwijs Data netwerk een API met daarin actuele en historische data over primair en voortgezet onderwijs. In een datajournalistenlab zullen databezitters, analisten en programmeurs aan de slag gaan met de data die in de API te vinden is.

De API bevat actuele en historische gegevens van de Onderwijsinspectie en DUO, de uitvoeringsorganisatie van de rijksoverheid voor het onderwijs. De data bestaat niet alleen uit locaties, leeftijdsopbouw, denominatie, stroomgegevens, vermogen en financiën maar ook toezicht arrangementen van de inspectie, eindexamengemiddelden per school en de frequentie van inspectierapportages. Het gaat onder meer om data die per school te vinden is maar door de Onderwijsinspectie zelf niet tezamen beschikbaar wordt gesteld.

Door data van DUO aan te vullen met gegevens van de Onderwijsinspectie is er nu een rijke dataset waarin op basis van een BRIN nummer (waarmee scholen worden geïdentificeerd) allerlei vragen over scholen kunnen worden beantwoord.

Wat we er graag in zouden willen hebben zijn bijvoorbeeld de scores op basis waarvan de Onderwijsinspectie haar oordelen velt, informatie van het College van Examens en de cijfers over ouder- en leerlingtevredenheid van Vensters voor Verantwoording.

Het netwerk Open Onderwijs Data zet zich in voor het open maken van gegevens over onderwijs zodat ouders, leerlingen en studenten, marktpartijen en overheden samen kunnen werken aan een transparante, efficiënte en effectieve onderwijssector.

De API biedt mogelijkheden voor apps waarmee ouders beter in staat zijn een passende school te kiezen voor hun kind en om te zien hoe leerlingen zich door het onderwijssysteem bewegen en of er aanpassingen nodig zijn om beter aan te sluiten op de arbeidsmarkt of om kosten te besparen doordat leerlingen op de verkeerde plek in het systeem terecht komen.

Inschrijven voor de Hack de Overheid Hackathon ‘Apps for Europe’ kan hier.

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.