Hack de Overheid!

Evenementen

Open zorg data – workshop

Tijdens de Hack de Overheid hackathon ‘Apps for Europe’ op 29 juni organiseert het Open Zorg Data Netwerk wederom een workshop over open zorg data (14.30-15.15). In vogelvlucht wordt je meegenomen langs verschillende vrijgekomen datasets in de VS en VK.

Zorgdata VS en VK

In dezelfde week dat in Nederland bekend werd dat ziekenhuizen en instellingen elk jaar zeker 3 à 4 miljard euro te veel declareren bij zorgverzekeraars, publiceerde het Amerikaanse ministerie voor Gezondheid, Medicaid en Medicare informatie over de kosten die ziekenhuizen rekenen voor de honderd meest voorkomende patienten-bezoeken. Nog geen maand later werden gegevens van de 30 meest voorkomende ambulante kosten vrijgegeven. Grote discrepanties werden hierdoor zichtbaar. Transparantie leidt uiteindelijk hiermee tot kostenreductie en betere uitkomsten. Op 19 juni kwam de Britse NHS met een nieuwe dataset: nood heropnames in ziekenhuizen binnen 28 dagen na ontslag. Dit is een belangrijke stap om transparantie op dure spoedeisende hulp te verbeteren.

Tijdens de workshop kun je zien hoe ontwikkelaars en startups in de VS en het VK aan de slag zijn gegaan met zorgdata. Daarnaast kijken we naar wat de mogelijkheden in Nederland zijn en wat er nodig is om meer zorg data hier te ontsluiten.

Nederland

In de afgelopen 10 jaar, zijn de totale uitgaven voor gezondheidszorg gestegen met 71% tot € 93 miljard in 2012. Te midden van nieuws over de stijgende uitgaven voor gezondheidszorg, winsten die geboekt worden door verzekeringsmaatschappijen (€ 1,4 miljard vorig jaar, het dubbele van 2011) en schandalen zoals frauduleuze claims van ziekenhuizen, wordt de roep om meer transparantie eindelijk gehoord.

Een onlangs unaniem aangenomen motie in de Tweede Kamer, verzoekt de minister van Volksgezondheid om mogelijkheden te onderzoeken om meer gezondheidsgegevens, zoals volumes, prijzen en kwaliteitsindicatoren te ontsluiten. Minister Schippers is verzocht om na de zomer een actieplan op te stellen om deze informatie als open data vrij te geven. Deze maand zei de minister dat ziekenhuizen verplicht moeten worden om hun sterftecijfers te publiceren. Ze zei: ‘De kwaliteit van de geleverde zorg moet transparant zijn voor de patiënt. Het is niet meer acceptabel dat ziekenhuizen niet open zijn over hun cijfers’.

Datasets

Hoewel we weten dat er een omvangrijke hoeveelheid aan gegevens zijn, is er een beperkt aantal datasets echt open.

Beschikbare open datasets van het ministerie van Volksgezondheid zijn:

Kosten van Ziekten (Kosten van Ziekten); BIG-register , informatie over meer dan 400.000 geregistreerde zorgverleners; KiesBeter (Kies Beter) – Deze dataset biedt informatie over ziekenhuizen: naam, adres en contactgegevens, specialisaties, poliklinieken, algemene diensten en medische voorzieningen; Regelhulp – inhoud en informatie over gezondheidszorg, welzijn, opvoeding en meer; en Jaarverslagenzorg.

Daarnaast zijn er enkele open datasets over voorzieningen in Amsterdam en Rotterdam: Gezondheid Zorg en Welzijn in stadsdeel West ; Gezondheid Zorg locaties Rotterdam. Een andere interessante set van gegevens is te vinden op Transparantieregister Zorg. Deze site biedt inzicht in bepaalde financiële relaties tussen zorgverleners en -instellingen en farmaceutische bedrijven.

Al met al een hoop te doen. Kom daarom op 29 juni naar de Openzorgdata workshop tijdens de Hack de Overheid hackathon in Amsterdam. Inschrijven kan via http://vote.hackdeoverheid.nl.

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.