Hack de Overheid!

Categorieloos

Waterschap HDSR opent API

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (Waterschap HDSR) benaderde Hack de Overheid vorig jaar om eens te praten over open data. Na een verkenning van de mogelijkheden heeft het Waterschap besloten om hun waterinformatie als eerste in Nederland via een API beschikbaar te maken. Een unieke prestatie!

Datablog HDSR API
Deze API bevat waterinformatie (o.a. waterstanden in meters t.o.v. NAP en hoeveelheden aanvoer en afvoer in grote sloten). Deze gegevens worden dagelijks bijgewerkt, maar kennen een vertraging van ongeveer 2 dagen. Je  kan zowel gegevens uit recente verleden, als de meest actuele stand van zaken opvragen. Medio september zal de volledige historische database ingeladen worden in de API.

Inmiddels is de API operationeel en zijn de eerste tests uitgevoerd. Martijn van Exel, neogeo & openstreetmapspecialist en geen onbekende in de Hack de Overheid community, zal binnenkort deze API gaan testen en reviewen op deze website. Wat mag je hiervan verwachten:

  • links naar de API en documentatie over gebruik en randvoorwaarden
  • Enige beschrijving van de data, waar komt die vandaan en wat zit er in?
  • Voorbeeldjes van hoe je informatie kan opvragen. Code snippets.
  • Een uitwerking van wat je met de data zou kunnen doen. Screenshots en links naar een basic prototype
  • Enkele ideeën waar je de data voor kan toepassen

Hackathon Amsterdam
Op de Hackathon van 16 juni kan je ook meer te weten te komen over deze API. De betrokken ambtenaren (data-eigenaren), zullen de API lanceren voor gebruik tijdens het data-pitchen in de ochtend. Daarna is er een info workshop over deze Water API, kunnen vragen gesteld worden en kan er gebrainstormd worden over mogelijk toepassingen.

WaterApps-wedstrijd
Het Waterschap wil zoveel mogelijk doelgroepen tot dienst zijn en is daarom benieuwd wat er met deze API allemaal mogelijk is. Hierbij wordt geheel aan de App-bouwer overgelaten om een doelgroep te kiezen. Dat mogen bejaarden zijn, kinderen, gehandicapten, studenten, natuurliefhebbers, agrariërs, sporters of wie dan ook.
Het waterschap wil alle App-bouwers uitdagen mee te doen aan deze wedstrijd. Er is een prijzenpakket van €1000, €500 & €250 (incl. BTW). De deadline voor inzending is 15 september 2012. Let op: reeds bestaande Apps zijn uitgesloten van deelname.

Prijswinnaar
Criteria waar op gelet gaan worden zijn:

  1. mate waarin de doelgroep nuttige informatie aangeboden krijgt
  2. mate waarin de toepassing op verrassende wijze gebruik maakt van de door het waterschap beschikbaar gestelde Open Water Data
  3. mate waarin de interface (toegankelijk en uitnodigend) toegespitst is op de leeftijd, vaardigheid en locatie-gebondenheid van de doelgroep
  4. de mate waarin de toepassing direct bruikbaar is voor de doelgroep
  5. de mate waarin de applicatie niet indruist tegen de doelen van het waterschap

De deelnemers worden uitgenodigd om tijdens de Hackathon in oktober samen de inzendingen te bekijken en te bespreken. Afsluitend worden de prijswinnaars bekend gemaakt.

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


2 comments on “Waterschap HDSR opent API

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.