Hack de Overheid!

Data

Datablog: de Nationale Nieuws Quiz

De Nationale Nieuws Quiz (NNQ) Database is een database met nieuwsgerelateerde vragen van de afgelopen jaren. De database is vrijgegeven met een eenvoudige JSON API en heeft een goede documentatie. De database heeft 11524 vragen verdeeld over 1187 quizzes. Deze database is een bron voor games, maar kan ongetwijfeld ook voor andere toepassingen ingezet worden.

Nationale Nieuwsquiz

De Nationale Nieuwsquiz  is een Radio programma  van de NCRV waar nieuws gerelateerde vragen gesteld worden. Dit  is elke werkdag te horen in Lunch! vanaf 12.15 uur op Radio 1 en wordt gepresenteerd door  Jurgen van den Berg.

Wat voor een data?

We hebben een demo’tje ontwikkeld in PHP welke willekeurige quizzes uit de API haalt. Een voorbeeld resultaat is:

text De crisis laat niks en niemand ongemoeid. Zelfs…
type picture
answer_a Al Qaida is het haasje answer_b Bill Gates is het bokje answer_c De Dalai Lama is de sigaar answer_d Mc Donalds moet eraan geloven
correct_answer a seconds 17 points 75

Toen de demo af was, kwamen we er achter dat er ook illustraties in de database zitten. Deze zijn enkel op te halen met de Question(s) ingang (!). In het JSON result zit dan een veld ‘mediafile’. Documentatie en algemene voorwaarden zijn tevens online.

Demotje

De code hebben we op GIST gezet en is gemaakt voor de commandline. Voor een snelle php start, of om snel velden te copy/pasten naar je eigen editor. We moesten tevens toen we de data zagen aan de eerdere werken van Wittyman (Nico Witteman), waaronder de Rijksmuseum Quiz. Wellicht zijn quizes een genre binnen de Open Cultuur Data?

Inschrijven

Inschrijven voor de hackathon kan hier. Extra informatie is hier te vinden.

Eigen team

Heb je al een scherp idee voor de uitwerking van je concept? Meld dan je team aan als open inschrijving. Misschien komen we interessante personen tegen die jullie verder kunnen helpen.

De Hackathon Publieke Omroep wordt mede mogelijk gemaakt door NPO en Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. 

 
 
 
The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.