Hack de Overheid!

Categorieloos

Dataverkenning: INSPIRE

Komende zaterdag vindt aan het andere einde van de wereld – nou ja, voor mij dan – de eerste publieke bijeenkomst in het kader van Apps For Noord-Holland plaats.

De provincie Noord-Holland en een handvol andere overheden en semi-overheden hebben databronnen opengesteld waarmee we aan de slag kunnen.

Veel van die data is geografisch – de gegevens hebben betrekking op een specifieke plek; een punt, een lijn, een vlak. De wereld van de geodata is een beetje een aparte; als je met geodata wat wil aanvangen moet je een klein beetje weten van de specifieke bestandsformaten en zaken als coordinaatsystemen en projecties. Daar zijn gelukkig uitstekende bronnen voor, waarvan ik er aan het eind van deze dataverkenning een paar zal geven.

Kijkend naar de beschikbare databronnen ligt bij de meeste voor de hand wat je kunt verwachten: zwemwaterkwaliteit, bedrijventerreinen, wegwerkzaamheden. Ik neem er in deze verkenning een beetje een obscure uit: INSPIRE. Eerst maar eens proberen om in een paar zinnen uit te leggen wat INSPIRE is. Daarna gaan we naar de data kijken. En passant geef ik wat tips voor (open source) software om het bekijken en verwerken van geodata behapbaar te maken – ook voor niet-GISsers.

Lees verder op blog van Martijn van Exel

 

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.