Hack de Overheid!

Apps Evenementen

Een nieuwe mijlpaal: Open Cultuur Data Challengers!

Het vinden van interessante open cultuur datasets kan het lastigste gedeelte zijn van het maken van nieuwe innovatieve apps. Dit jaar zullen wij echter een nieuwe strategie lanceren aangaande open cultuur en erfgoeddata en het stimuleren van innovatief hergebruik.
Als je momenteel bouwt aan een app over de Tweede Wereldoorlog, dan hoef je binnenkort niet meer lang te zoeken naar data eigenaren. Want je kan alle data van het Anne Frank Museum, Rijksmuseum en alle Nederlandse archieven die aangehaakt zijn bij Open Cultuur Data door de jaren heen op één plek terugvinden. Wil je bijvoorbeeld alle schilderijen uit de Gouden Eeuw in een dataset combineren? Dat zal geen tijdrovende onderneming meer zijn.

Open Cultuur Data Platform
Open Cultuur Data zal een nieuwe fase ingaan, gebaseerd op het succesvol ontsluiten van culturele erfgoed datasets. Met meer dan 24 open cultuur datasets die gezamenlijk meer dan 29 miljoen teksten en audiovisuele bronnen bevatten is het hoog tijd om deze dataschat samen te vergroten en bijeen te brengen.
Een deel van onze nieuwe aanpak is een innovatief open platform dat gebouwd zal worden door het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid. Het integreert alle bestaande en komende open cultuur datasets. De technische infrastructuur zal multidimensionaal, overvloedig en divers zijn en het beste aspect is dat het volledig open is. Daarom gaat dit het platform der platformen worden op het gebied van open cultuur data. Het geeft ontwikkelaars de ongekende mogelijkheid om datasets van verscheidene erfgoedinstellingen te combineren.

Masterclass voor cultuurexperts
Om het nieuwe platform te verrijken met de beste open cultuur data gaat Kennisland een masterclass organiseren voor GLAMs (galleries, libraries, archives en museums). Data-eigenaren en experts vanuit deze instellingen zullen begeleid worden naar het vrijgeven van hun rijke cultuurdata. De aanmeldingstermijn is inmiddels gesloten maar het Anne Frankmuseum, Stedelijk Museum, Van Gogh Museum en het Nederlands Openluchtmuseum zijn enkele van de twintig deelnemende erfgoedinstellingen. Deze rijke diverse en vooral open cultuurdata is niet alleen een zegen voor ontwikkelaars die hiermee gave apps kunnen bouwen, maar ook voor alle erfgoedinstellingen en andere mensen die met deze apps aan de slag kunnen. Stel je voor wat bijvoorbeeld scholen en ondernemers kunnen doen met het open cultuurdata platform!

Vaarwel competitie, hallo Open Cultuur Data Challenge!
Bij de vorige editie van Open Cultuur Data heeft de Hack de Overheid community verschillende bekende baanbrekende apps, zoals HistagramMuse app en vele andere apps, opgeleverd in de Open Cultuur Data masterclass. Dit jaar mikken we op cultuur apps die een stap verder gaan. Daarom laten we het concept van een competitie los en lanceren we de Open Cultuur Data Challenge. Een gerenommeerde jury zal slechts vier app-voorstellen selecteren die uiteindelijk het daglicht zullen gaan zien onder begeleiding van Open State. De vier teams die worden geselecteerd om hun apps te bouwen zullen bij voltooiing een grootste geldprijs in de wacht slepen. Alleen deze methode garandeert dat de gaafste cultuurapps gebouwd zullen worden, die de veelzijdige mogelijkheden laten zien van het nieuwe cultuurdata platform.

Des te meer reden om de ontwikkelingen omtrent Open Cultuur Data Challengers op de voet te volgen!

Open Cultuur Data Challengers is een initiatief van Open State Foundation, Kennisland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Challengers wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

The following two tabs change content below.
Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.