Hack de Overheid!

Data Evenementen

Arts Holland: gekoppelde open cultuur- en toerisme data

Arts Holland presenteert de eerste Nederlandse centrale verzameling van aan elkaar gekoppelde open data op het gebied van cultuur en toerisme. Het biedt ontwikkelaars gratis toegang tot een rijke onderling verbonden verzameling van gegevens over toerisme en cultuur, waardoor er slimme innovatieve applicaties kunnen ontstaan voor de hedendaagse culturele toerist.

Initiatief
Arts Holland is een samenwerking tussen het Nederlands Uitbureau, het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en en Waag Society. Het brengt partijen uit het gebied van cultuur en toerisme, ontwikkelaars, creatievelingen en data leveranciers samen.

Open Beta
Op 16 juni gaat het Arts Holland platform als ‘open beta’ live tijdens het hackathon event van Hack de Overheid. Ontwikkelaars kunnen een eigen API key aanvragen en aan de slag met de data en services die het platform biedt: http://dev.artsholland.com.

Arts Holland Platform
Het Arts Holland platform kan worden gezien als een digitale container waarin een breed scala aan data over toerisme en cultuur in Nederland wordt verzameld. Elke datapunt is verbonden met datapunten in de container, in een vorm die applicaties helpt om de context van de data te begrijpen.

Applicaties
Arts Holland maakt het mogelijk applicaties te ontwikkelen die toeristen suggesties geeft op basis van voorkeuren, locatie en het tijdstip van de dag. ¬†Met traditionele zoekapplicaties zouden toeristen ¬†miljoenen resultaten vinden op een zoekterm als “sights in Rotterdam”. Hoe meer gegevens er op het Arts Holland platform beschikbaar komen, hoe beter de toeristen worden bedient, wat leidt tot meer bezoeken en meer uitgaven in de culturele en toeristische sector.

Linked Open Data
Ontsluiting van linked open data stimuleert innovatie, omdat diensten kunnen worden ontwikkeld die anders te duur zou zijn of technisch niet haalbaar. Arts Holland is het eerste initiatief in Nederland dat data uit de toeristische en culturele sector verzamelt, opent en koppelt. Het platform bevat gegevens over culturele evenementen, horeca, transport en reizigers voorkeuren.

Arts Holland is tijdens de hackathon onderdeel van de Open Cultuur Data workshop. Ook is het projectteam de hele dag aanwezig met voor vragen over het platform en de data.
The following two tabs change content below.

Natasja

Laatste berichten van Natasja (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.