Hack de Overheid!

Categorieloos

Het verleden en heden van Open Cultuur Data

Terugblikkend op het succes en de groei van het Open Cultuur Data netwerk is het moeilijk te bevatten dat we een kleine zes maanden geleden pas met dit netwerk zijn begonnen. Een reflectie op behaalde resultaten van dit bottom-up initiatief en een blik vol verwachting op wat Open Cultuur Data voor ons in petto heeft.

#Verleden#
In september 2011 begon het Open Cultuur Data netwerk aan haar missie: de culturele sector ondersteunen in het vrijgeven van culturele data door hun collecties en data digitaal toegankelijk te maken.

De eerste workshop werd georganiseerd in Rotterdam op 4 Oktober tijdens onze hackathon in de Van Nelle fabriek. Een begin werd gemaakt met het inventariseren van welke interessante (erfgoed)datasets beschikbaar waren en welke mogelijkheden deze boden. Ook kwam er een goede brainstorm op gang over hoe dit netwerk verder gestalte gegeven kon worden gegeven.

Op 26 november van datzelfde jaar werd de tweede workshop gehouden tijdens de Code Camping hackathon in de Amsterdamse Shelltoren. Deze netwerkbijeenkomst bleek een groter succes dan we hadden durven hopen toen de ruimte volgepakt raakte met meer dan 50 cultuur data geïnteresseerden. In korte tijd werd veel vooruitgang geboekt.

Met de afronding van de Apps voor Nederland competitie werden de verbluffende resultaten inzichtelijk: 8 Open Cultuur Datasets en 13 applicaties inclusief Vistory; de winnaar van het goud. De jury prees de opvallende app om haar educatieve karakter zowel als de mogelijkheden die deze biedt voor de toeristische sector.

Vistory gebruikt de dataset van Open Beelden van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Door middel van deze data kunnen historische beelden en films middels geolocatie technologie worden gekoppeld aan de fysieke locatie van de gebruiker. Het Glimworm IT collectief heeft zo de Nederlandse geschiedenis op een visueel aantrekkelijke manier tot leven weten te brengen. Prijzen werden ook gewonnen in de categorie onderwijs, door Rijksmonumenten.info, en de aanmoedigingsprijs werd uitgereikt aan ConnectedCollection.

Om deze immer groeiende lijst van successen uit te breiden, wist Open Cultuur Data haar eerste prijs van 2012 te winnen met het behalen van één van de vier ePSI Trailblazer awards. Dergelijke Trailblazers worden uitgereikt aan projecten die vernieuwende en spannende dingen met open data doen.

#Heden#

Open Cultuur Data is een initiatief van het Innovators Netwerk Erfgoedsector en Hack de Overheid. Deze wordt mede mogelijk gemaakt door Beelden voor de Toekomst en Creative Commons Nederland. Dit jaar organiseert het netwerk een Masterclass voor cultuur professionals om zo de groei van het netwerk te stimuleren. Op onze beide hackathons wordt Open Cultuur Data uiteraard ook vertegenwoordigd via workshops, zowel als een prijsuitreiking voor de beste ‘cultuur apps.’ Ondertussen wordt er ook hard gewerkt om richtlijnen en verslagen te produceren waarmee developer communities zowel als culturele instellingen geholpen zijn. En, nogmaals: dit is nog maar het begin.

Doe ook mee of volg het Open Cultuur Data netwerk via de website: www.opencultuurdata.nl, twitter @OpenCultuurData // #opencultuurdata of de Google Groups: http://groups.google.com/group/opencultuurdata. Graag tot daar!

The following two tabs change content below.

Natasja

Laatste berichten van Natasja (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.