Hack de Overheid!

Evenementen Opinie

Het waarom van de Dutch Open Hackathon

Voor sommigen is het misschien een verassing. De Dutch Open Hackathon wordt mede georganiseerd door de Open State Foundation en bereikt daarmee natuurlijk ook het Hack De Overheid netwerk. Maar Hack de Overheid, dat gaat toch over de overheid?

Ik denk dat de Dutch Open Hackathon goed aansluit op de doelstellingen van Open State. Hieronder de vijf redenen waarom ik dat denk.

1. Als zelfs bedrijven open gaan, waarom de overheid dan niet?

Open data is een trend. Sommigen zeggen een hype. Ik kan me goed voorstellen dat dienaren van de overheid denken dat het wel overwaait. Immers, als openheid zo belangrijk is, waarom doen bedrijven er dan niets mee? Dat argument is nu van tafel!

2. Grote bedrijven als ‘afnemers’ van het open data ecosysteem

De kans van de economie rondom open data beperkt zich niet tot maatschappelijke toepassingen gericht op de publieke zaak (overheden), noch tot consumenten (burgers). Juist bedrijven zijn potentiële afnemers voor innovaties op dit onontgonnen terrein. Het zijn de bedrijven die de technologische ontwikkelingen kunnen versnellen en die de overheid kunnen stimuleren om hetzelfde te doen.

3. Grote bedrijven als ‘leveranciers’ van het open data ecosysteem

Bedrijven kunnen een bijdrage leveren aan de mogelijkheden voor open data ontwikkelaars, door complexe technologie en markten te ontsluiten middels API’s en met data nieuwe toepassingen mogelijk te maken. Door het ontsluiten van data krijgen gebruikers, burgers en consumenten meer keuzevrijheid hoe die informatie te gebruiken en hergebruiken. De potentiele waarde van open overheidsdata neemt daardaar sterk toe.

4 Openheid, transparantie en verantwoording in de gehele samenleving verandert

Als je een bedrijf naar de beurs brengt, moet je stapels papier publiceren. Er zijn stapels regels voor financiële instellingen die financiële data moeten publiceren aan het DNB en de ECB. Verantwoording afleggen aan het publiek beperkt zich niet tot de overheid. Hierbij kan data voor bedrijven een waardevolle rol gaan spelen, echter we weten nog niet hoe. Dit complexe vraagstuk kan worden ontrafeld en vereenvoudigd door nu aan de slag te gaan met data, API’s en openheid.

5. Er is geen vijfde reden

Maar vind je openheid belangrijk en heb je interesse in het ontwikkelen van nieuwe toepassingen? Doe dan mee met je team aan de Dutch Open Hackathon! Data en API’s van Transavia, TomTom, bol.com, Albert Heijn, Philips, Schiphol, MyOrder, USG People en Schiphol. Er zijn nog slechts 100 plaatsen beschikbaar!

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


1 comments on “Het waarom van de Dutch Open Hackathon
  1. Pingback: Mag ik een collega meenemen? | Expertisepunt Open Overheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.