Hack de Overheid!

Data

Open Woon Data Workshop

Na veel geo data gepuzzel, is het tijd voor het onderwerp Wonen. Op de hackathon van 29 juni is er een Woon Workshop, zijn er interessante woon data sets en 2x€500 prijzen voor de beste Woon-hacks.

Van geo naar Wonen

Al een tijdje vragen we ons bij Hack de Overheid af wat nou precies de rol van Geo data is met betrekking tot open data. Er zijn stapels geo data sets, maar bestaat er zo iets als de ideale geo open data app? Tot nu to lijkt geo data met name een ondersteunende rol te hebben. Maar een scherpere blik op allerlei geo datasets leert dat we tot nu toe met de thema’s onderwijs, cultuur, politiek en zorg nog wel het een en ander over het hoofd zien. Wonen lijkt hiervoor een mooie kapstok voor een flink deel van de geo data.

Wat verstaan we onder wonen?

Onder leuker, makkelijker ‘wonen’  scharen wij de volgende onderwerpen.

1) Het vinden van een nieuwe woning, en alles wat daar bij komt kijken. Denk aan Funda achtige toepassingen, voor huurwoningen is hier al helemaal een wereld te winnen. Alle informatie relevant voor de woonbeslissing, zoals criminaliteitscijfers, en andere statistieke vallen hier onder. Iemand ooit gebruik gemaakt van woningnet? Dat kan toch beter?!

2) Het betrekken van een nieuwe woning, het wonen in een nieuwe omgeving. Waar is de huisarts, het gemeente huis / stadsdeel kantoor, hoe zit het met parkeer vergunningen, tot aan waar  kan ik grofvuil kwijt. Dingen die je uitzoekt tijdens en vlak na een verhuizing, die eigenlijk iedereen wil weten.

3) Het ‘bewonen’. Denk aan vragen als waar is de slijterij, stomerij, wat gebeurt er in mijn buurt. Kortom, een hoop ‘optionele’ informatie die sterk afhangt van persoonlijke voorkeuren.

Welke data is relevant voor wonen?

Ter voorbereiding van de Open Woon Data workshop hebben Simeon NedkovErik Meerburg en Lex Slaghuis samen een rondje gedaan langs de open geo data velden. De volgende data vonden wij erg interessant en kansrijk:

1. Functiekaart

De gemeente Amsterdam geeft een functiekaart vrij welke te downloaden is op: http://maps.amsterdam.nl/open_geodata/ (helaas na registratie, met disclaimer). In deze data kan je bijvoorbeeld de ‘Etos’ vinden. Hierover wordt dan de volgende data gerapporteerd:

Zaaknummer 16528
Adressen Jodenbreestraat 13
Categorie Detailhandel
Functie Winkel – vaker/veel voorkomend in Nederland
Aantal verdiepingen 2
Bruto vloeroppervlak m2 942
Plint T
Mutatiedatum 03-12-2011

Maar op deze kaart zijn ook het stadhuis, hotels, cafe’s, musea of coffeeshops te vinden. (Deze data is dus ook relevant voor toerisme!). We hebben deze datafile (SHP formaat) omgezet naar een github geojson zodat je snel aan de slag kan.

2. Open Street Map

Een hoop woon data is (nog) niet vrijgegeven door de overheid. Openstreetmap kan middels de Xapi webservice benadert worden voor diverse data punten uit de omgeving, waaronder afvalbakken.

3. Parkeren.

Als gevolg van de digitalisering verdwijnen er 1500 van de huidige 3700 parkeerautomaten in Amsterdam. Parkeren per mobiele telefoon kan nu overal (een groot deel van parkerende bezoekers maakt hier gebruik van). In dat geval is een loopje naar de automaat niet meer nodig en wordt het kenteken en het belparkeernummer ingevoerd op de telefoon. De Amsterdamse Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer heeft een aantal geo datasets geopend waarmee mooie digitaal parkeren-apps gemaakt kunnen worden. Zo laat een van de datasets zien waar de parkeertarieven liggen.

Je kan hiermee een app maken die mensen naar een goedkopere parkeerzone leidt. Een andere dataset bevat de locatie van alle parkeerautomaten en -borden met de bijbehorende belparkeren nummer. Dit nummer is te vinden op borden in de straat en boven de parkeerautomaat zelf.  Omdat een parkeerpaal niet altijd direct te zien is, kun je een app bouwen die ’t nummer van de dichtstbijzijnde paal toont zodat bestuurders deze direkt uit hun auto kunnen in belparkerensysteem kunnen invoeren.

We hebben de datasets omgezet naar het handzame GeoJSON formaat en op github gezet. Check https://github.com/openstate/geodata (direct of zip-master). De kans is groot dat meer gemeenten overgaan op 100% digitaal parkeren (door de digitalisering bespaart Amsterdam vanaf 2015 jaarlijks ruim 20 miljoen euro) dus je app zal automatisch in andere steden werken!

4. Bestemmingsplan (pittig!)

Op Ruimtelijkeplannen.nl kan je de bestemmingsplannen van de gemeenten inzien. Let echter op dat ‘oude plannen’ er niet geregistreerd zijn. Tevens zijn bestemmingsplannen juridische teksten, dus wellicht moet je hier op text-minen. We hebben de “enkelbestemming” ruimtelijkeplannen van Amsterdam op github gezet (zip). Spreek Erik Meerburg aan voor uitleg en tips over deze gegevens.

5. BAG

De BAG is de Basis registratie Adressen en Gebouwen. De adressen zijn gerelateerd aan een verblijfsobject. Een verblijfsobject heeft een oppervlak. Daarnaast heeft een pandcontour ook een oppervlak. Deze twee kunnen verschillen. Zo heeft een appartementencomplex slechts 1 pandcontour met een oppervlak, maar zijn er binnen het appartementencomplex meerdere verblijfsobjecten met elk een eigen adres. Deze hebben dus ook een oppervlak. Door bijvoorbeeld alle oppervlakten van de afzonderlijke verblijfsobjecten/adressen op te tellen en deze te delen door het oppervlak van de pandcontour krijg je een indicatie van het aantal woonlagen in het appartementencomplex. Meer info.

6. Evenementen.

Evenementen zijn leuk om te weten wat er in de buurt te doen is, maar kan iets zijn om mee rekening te houden: Op koningsdag of de ‘Dam tot Dam loop’ is het slecht verhuizen in de stad. Deze data , en nog veel meer zijn te krijgen via Amsterdam Open Data.

7. Wegopbrekingen & Mobiliteit

De afgelopen zomer was het feest in de Ijtunnel, en dat betekent een flinke omweg tussen Amsterdam Noord en het Centrum. Het DIVV schijnt binnenkort de wegopbrekingen vrij te geven, maar tot die tijd kan je deze data ook vinden door NDW data te gebruiken. Tip: Als er geen auto’s rijden, zal het wel gesloten zijn ;-). Met openov.nl kan je de dichtsbijzijnde haltes op vragen. Basiskennis voor elke bewoner. OpenOv doet natuurlijk meer: Ook realtime reistijden zijn er te vinden.

8.  Milieuvriendelijke woning

De Energielabels database is een bestand welke aangeeft hoe energiezuinig een bepaald pand is. Met luchtfoto’s van de Groene Daken kan je zien hoeveel warmte je lekt.

9. Tuin

Als je van plan bent om een zandbak in de tuin aan te leggen, is het misschien een idee om te checken wat de kwaliteit van de grond is? Voor degene die een een waterput in de tuin willen slaan, is wellicht Dino interessant.

10. Officiële Bekendmakingen

Op Officiële Bekendmakingen kan je meldingen van vergunningen en andere overheids informatie vinden. Voor gevorderden!

De datasets die we hier en aanstaande zaterdag pitchen zijn maar een klein deel van wat er in het Nationaalgeoregister te vinden is. Wil je daar meer over weten, vraag het aan team Geocoders!

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.