Hack de Overheid!

Categorieloos

Politieke data track

A.s. 29 mei zal HackdeOverheid plaatsvinden in Amsterdam. Inschrijven kan hier.

Politieke data

Een van de tracks zal gaan over politieke data, daarbij valt te denken aan stemgedrag van politici, partijen, maar ook nieuwsberichten, politieke uitspraken, én politiek gedrag van burgers. Bij dat laatste kunnen we denken aan resultaten uit stemwijzers, tussentijdse peilingen, maar ook data van maatschappelijke onderwerpen die spelen in de samenleving.

De overheid & politiek kunnen bij het aanbieden van politieke data nog een flinke een slag maken. Gemeenteraden bieden bijvoorbeeld geen stemverslagen van raadsvergaderingen of verkiezingen aan in XML. Niet vervelend bedoelt, want zij zijn echt niet de enige hierin! Wel is er nog een een schat aan data open te maken.

Waarom is dit belangrijk? Met het toepassen en visualiseren van open politieke data kunnen we politiek transparanter maken en democratie versterken.

in de Praktijk

Wat betekent dit in de praktijk?

1) Burgers kunnen met politieke data – zelfstandig –  politieke complexe informatie te ontdekken en te verspreiden. Hiermee kunnen burgers betere politieke keuzes maken en helpen met het controle en verantwoording van de politiek.

2) Journalisten helpen om sneller en makkelijk politieke analyses te maken en inzichten te vergaren. Hierdoor kunnen ze burgers met diepgang en kwaliteit over politiek, politici en democratie informeren.

3) Politici kunnen leunen op kennis en inzichten uit het politieke verleden en hun beleid en visie directer verbinden aan behoeften van burgers.

Het is belangrijk dat er met deze vorm van open data er ook stap in de toekomst wordt gezet. Daarom zijn wij trots om aan te kondigen dat het Forum voor de Democratie ons helpt de politieke datatrack mogelijk te maken.

Tot HackdeOverheid, politieke datatrack!

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.