Hack de Overheid!

Projecten

Toeval of niet?

In een bepaalde gemeente blijkt veel vervuilde bebouwde grond te zijn. Een ambtenaar verantwoordelijk voor milieuvergunningen en handhaving van milieuwetgeving is een oude studievriend van de directeur van het bouwbedrijf dat de vervuilde percelen heeft bebouwd. Is dat toeval of niet?

Een journalistiek onderzoek begint met het stellen van de juiste vragen. Toeval of Niet? is een online webtool waarmee journalisten bijzondere connecties tussen individuen en/of groepen mensen in kaart kunnen brengen. Sommige van die connecties kunnen dan weer vragen opleveren voor een journalist. Hierbij valt te denken aan een gedeelde achtergrond tussen mensen en/of groepen die de moeite van het onderzoeken waard kan zijn. In het genoemde voorbeeld kan met hulp van de webtool blijken dat een directielid van het bouwbedrijf veel connecties heeft met de betreffende ambtenaar. Bijvoorbeeld in werkverleden, opleiding, of lidmaatschap van een vereniging. Dit kan voor een journalist mooie beginpunten opleveren voor een onderzoek en een interessant artikel. Toeval of Niet? kan dan ook gezien worden als een beginpunt voor journalisten die interesse hebben in de inofficiële invloedssfeer.

Toeval of Niet? is inmiddels drie maanden onderweg en er word momenteel druk gewerkt aan het coden van de website. Toeval of Niet? gaat gebruik maken van publieke data van sociale netwerksites als LinkedIn, webpagina’s van bedrijven en instellingen en de politieke database vande Open State Foundation (deze website wordt binnenkort gelanceerd). Ook is het voor bezoekers mogelijk om zelf een invloedsrelatie toe te voegen. Bezoekers moeten dan wel bewijs leveren voor deze relatie door bijvoorbeeld te verwijzen naar een krantenartikel, blog of andere bron. Er word een aparte interface ontwikkeld voor journalisten die informatie op hun redactie kunnen delen en eigen informatie kunnen delen.

Voor het project is een partnerschap gezocht met NRC.next. De tool zal proactief worden verspreid onder de redacteuren met een uitnodiging om invloed relaties toe te voegen aan toeval of niet. We verwachten halverwege maart de tool te gaan verspreiden onder de verschillende redacties van mediabedrijven. Toeval of Niet? is door een groep coders en journalisten bedacht en uitgewerkt op de laatste editie van Hack de Overheid.

Meer weten? Houdt de website van Hack de Overheid en de Open State Foundation in de gaten.

Stef van Grieken / Marcel Trip

The following two tabs change content below.

stef

Laatste berichten van stef (toon alles)


2 comments on “Toeval of niet?
  1. Ter inspiratie. In 2007 werd dit gepresenteerd op de Ruby On Rails conferentie in Berlijn. Is weer een tijdje geleden, dus in die zin ‘historie’ en de website wordt niet meer bijgehouden, maar is wel een leuk voorbeeld van het op tranparante manier zichtbaar maken van het denken en handelen van overheidsdienaren op basis van openbare informatie.

    http://theyworkforyou.co.nz/

  2. james burke op zei:

    Inderdaad Marc, en Rob Mckinnon is zeker een goed gast. Hij werkt voor onder anderen http://www.mysociety.co.uk, die hebben eerste opzet voor theyworkfor you in engeland opgezet. Graag willen wij meer projecten zien met een focus op politieke transparantie hier in NL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.