Hack de Overheid!

Evenementen

H A C K A T H O N Workshop: Toeval Of Niet

Een tekst van een consultant over de toekomst van ICT binnen de overheid komt bijna letterlijk terug in een initiatiefwetsvoorstel dat de VVD indient. Is dit toeval of niet? Stel, de consultant blijkt oud-Kamerlid voor die partij. Dan lijkt toeval uitgesloten…

Kiezers weten nauwelijks iets over hun politieke vertegenwoordigers, laat staan over het netwerk waarin zij zich bewegen en welke lobbylijnen op hen van invloed zijn. De webapplicatie Toeval of niet brengt hier verandering in. Maar de tool heeft nog wat technische hulp nodig.

Toeval of niet (Ton) brengt de onderlinge relaties van politiek Den Haag in kaart. Door inzicht te geven in het netwerk van afzonderlijke politici en te achterhalen met welke (politieke) entiteiten zij verbonden zijn, ontstaat er een transparant beeld van wie nu eigenlijk wie kent en welke organisaties en/of bedrijven hierbij betrokken zijn. Het is zo mogelijk invloedsrelaties te zien en ‘old boys networks’ bloot te leggen. Ook maakt de tool lobbylijntjes zichtbaar.

De database van Toeval of niet is gestoeld op open data, onder andere verkregen via netwerksites. Ook zit er bijvoorbeeld informatie van de vereniging van lobbyisten in. We zijn nog bezig met het verkrijgen van andere data. Linked-in en Twitter moet er nog bij, maar ook informatie van Parlement.com staat hoog op ons lijstje.

Behalve dat Toeval of niet dient als informatiebron, is het voor de gebruiker ook mogelijk zelf invloedsrelaties in te voeren. Zeker voor journalisten en nieuwsredacties is dit een interessant aspect aan de tool. Al met al levert Toeval of niet op een interactieve manier een bijdrage aan het inzichtelijk en transparanter maken van de Nederlandse politiek.

Op zaterdag 16 juni geeft Toeval of niet van 11.30 tot 12.15 een workshop op de hackathon. Tijdens deze workshop spreken we over het verkrijgen van meer relevante open data, het verbeteren van de netwerkvisualisatie van de invloedsrelaties en verdere optimalisatie van de tool. Registreren voor de workshop kan hier.

Op dit moment is de ontwikkeling van Toeval of niet een heel eind op de goede weg, maar er moet dus nog een aantal dingen gebeuren. Ook na de hackathon zijn we daarom op zoek naar mensen die Ton een handje verder willen helpen. Heb je ervaring met scrapen en/of datavisualisatie, of iets anders, dan ben je van harte welkom in ons team van vrijwilligers! Spreek ons op 16 juni even aan, of stuur een mail naar contact@openstate.eu.

The following two tabs change content below.

Natasja

Laatste berichten van Natasja (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.