Hack de Overheid!

Data Evenementen

Datajournalisme LAB

Hack de Overheid presenteert samen met QlikView tijdens de hackathon op 16 juni in SMART Project Space het “Datajournalisme LAB”. Dit lab is vormgegeven in samenwerking met Who Cares? en biedt datajournalisten de mogelijkheid om op basis van open data datajournalistieke verhalen te schrijven.

QlikView
Het Datajournalisme LAB wordt mogelijk gemaakt door QlikView, specialist in Business Discovery – user  driven Business Intelligence. Zij stellen hun technologie beschikbaar voor de hackathon, waardoor het mogelijk wordt om snel – grote – sets in te laden, te linken, te analyseren en conclusies te vormen.

Datasets inladen
Om ervoor te zorgen dat je vlug aan de slag kan, is het handig om alvast de QlikView software te installeren. Ook zullen een aantal grote sets alvast in het QlikView systeem geladen worden. Mocht je een goede suggestie hebben voor een data set, neem contact op met onze datajournalisme expert Heinze Havinga. Zo kun je ideeën of een set die je zelf verzameld hebt, of geïnteresseerd in bent, onder de loep nemen met QlikView uit de Cloud, op de Ipad of met je eigen laptop. Uiteraard is het op de dag zelf ook mogelijk om sets in het systeem te zetten.

App-development
Ben je een App-bouwer, dan kan je het LAB gebruiken om diverse datasets te verkennen. Hierdoor kan je een beeld vormen van wat goede visualisaties zijn en wat de kwaliteit van de data is.

Dagprijs
Aan het eind van de dag zullen de beste vondsten in de data gepresenteerd worden op de main-stage. Hier zullen we een “Data Exploratie Prijs” uitreiken aan degene die de meest interessante feiten, conclusies of discrepanties in de datasets vond.

QlikView Datajournalisme Prijs
Als datajournalist begint het echte werk pas als je de data onder de knie hebt. Daarna volgt nog allerlei uitzoek werk, het uitwerken en publiceren van een artikel. Heb je gepubliceerd? Cool. Dan kan je namelijk je publicatie insturen voor de Qlikview Datajournalisme prijs.

Ongeveer 6 weken na de hackathon zullen we met een jury gepubliceerde artikelen beoordelen. Twee van deze artikelen zullen beloond worden met een geldprijs van €500,-. Zowel als eeuwige roem.. en een Hack de Overheid shirt. Reden genoeg dus om op 16 juni naar de hackathon te komen en aan te schuiven bij het Datajournalisme LAB!

Powered by:

The following two tabs change content below.

Natasja

Laatste berichten van Natasja (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.