Hack de Overheid!

Categorieloos

Hoe wil jij je open data catalogus?

“Er wordt gewerkt aan het realiseren van een opendatacatalogus voor Nederland. De opdracht voor technische realisatie is bij ICTU neergelegd. Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is gevraagd om te onderzoeken hoe de organisatorische kant en het inhoudelijk beheer van zo’n datacatalogus er uit kan zien.”

Bij HackdeOverheid dachten we: daar hebben jullie vast een mening over!

Wat info over de open datacatalog:

– Er gaat door ICTU een server & domein onder overheid.nl geregeld worden waar een overzicht van open datasets is. De software hiervoor is CKAN (net zoals op data.gov.uk). Dit is bijna klaar, in het Nederlands vertaald, er hangen ook al enkele datasets in de testserver.

– Met CKAN kan er vervolgens ook op overheid.nl een pagina, of een deel van de website worden gemaakt deze informatie voor ‘mensen’ inzichtelijk maakt. (wij gaan denk ik gewoon de XML pakken 😛 ).

-Deze server wordt ook gebruikt voor andere datasets van andere overheden: Delft, en binnenkort Enschede.

– Elke andere gemeente / overheid kan in principe een website maken die de informatie uit het register ontsluit en zijn eigen weergave van maken. Tegelijk staan alle overheids bronnen voor ons toch in ÊÊn enkel register.

En tot zover de techniek:

Want wie gaat de catalogus bijhouden en hoe en door wie wordt bepaalt wat er wel of niet in komt?

1) Wie kan het register veranderen, wat registreer je, hoe ga je om met feedback, kortom hoe gaat het voor iedereen ook echt werken?

2) Hoe ligt de relatie tussen BZK en andere overheden die data aanbieden. Mag BZK of anderen of wij?!?!! een opendata bron plaatsen / suggereren zonder dat de data aanbieder hier initiatief in neemt of toestemming voor geeft.

3) Wat is verder belangrijk? Hoe kunnen wij helpen, zodat er nog meer opendata vrij komt?

Laat je mening horen op Hackdeoverheid.nl, want niets is te gek!

Wij forwarden het vervolgens naar de juiste personen!!!!

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


9 comments on “Hoe wil jij je open data catalogus?
 1. Het mooiste zou zijn als er rekening wordt gehouden met het Semantic Web en de technieken daarvoor. RDFa is een implementatie van XML en zou heel makkelijk te lezen zijn door de technieken die daarvoor gebouwd zijn zoals SPARQL.

 2. lex slaghuis op zei:

  Das een goeie. Ik weet niet precies wat onder de wob valt .

  Van wob data kunnen we iig zeggen dat het als open data online mag.
  Ik zou zeggen laten we ons vooral niet beperken . Treintijden , vuilnisophaaldagen, telefonische wachtrij op gemeentehuis, financiele cijfers..

  Voor inspirerende voorbeelden zie ook google:tedx+tim+berners+lee.

 3. Wat betreft Sem Web technologie: Sir Tim Berners Lee is kartrekker van de opendata in de UK, en ook op de hoogte van Sem Web Dingen.

  Alhoewel de datacatalogus volgens mij geen SPARQL OWL OWL2 queries oplost, en ik me afvraag of de data als RDF triples worden bewaart, ga ik er van vanuit om semweb databronnen wel juist te catalogiseren!

 4. Ik wil vooral mensen aanmoedigen om op deze blog te reageren via de commentaar functie!

  De insteek hier is niet een algehele planning richting BZK te mailen, enkel een paar key points waar we echt hard op gaan zitten.

  Wees verder uiteraard vrij om Annemarie te helpen, zij heeft namelijk ook zo haar contacten 🙂

 5. Wim van Beek op zei:

  Ik wil we ook hard maken voor het openbaar maken van de postcodetabel. Deze wordt door de overheid samengesteld, doch door een private firma ten gelde gebracht.

 6. Bart van Leeuwen op zei:

  Zoals eerder gemeld, RDF RDF en RDF. 😉

  Ik ben op dit moment druk bezig om te beginnen met wat basis informatie in RDF te openen van Brandweer Amsterdam Amstelland.
  Dit gaat met name over alarmerings berichten die nu in het p2000 formaat verstuurd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.