Hack de Overheid!

Data Evenementen

Lancering OpenSpending.nl

Sinds de eerste Openspending sessies op Hack de Overheid hackathons in 2011, kunnen we aanstaande hackathon de eerste release presenteren van Openspending in Nederland. Om 12.55 zal Roeland Rengelink van het stadsdeel Centrum, gemeente Amsterdam het platform lanceren. Tijdens de Openspending workshop van 13.40 tot 14.25 wordt ingegaan op de design-keuzes die gemaakt zijn, hoe overheden mee kunnen doen, en waar de toekomst van openspending.nl ligt.

Design-keuzes

In het buitenland zijn er diverse versies met eigen visualisaties beschikbaar. Leidende vraag tijdens het Openspending in Nederland was: Wat maakt Nederland anders dan anders, en wat kunnen wij bijdragen aan wereldwijde financiële transparantie. Wat blijkt: In Nederland is er rond financiële transparantie al flink gepolderd, en dat biedt unieke kansen.

Mee doen

Er zijn verschillende niveaus waarop overheden met Openspending kunnen mee doen, van 5 minuten werk voor  een begroting tot volledige en integrale ontsluiting van alle financiële gegevens welke onder de Wet Openbaar Bestuur vrij mogen worden gegeven.

De toekomst

De kracht van financiële transparantie biedt pas echte meerwaarde als data van diverse overheden gecombineerd en vergeleken kan worden. Het liefst niet via 1 interface, maar op vele manieren. Openspending in Nederland krijgt ook een API welke nieuwe toepassingen mogelijk maakt. We zijn op zoek naar ideeën en ontwikkelaars die financiële informatie willen hergebruiken en mee willen denken over de inrichting van de API.

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.