Hack de Overheid!

Categorieloos

TNO geeft eerste data sets vrij

Op de Hackathon van 13 oktober is TNO ook van partij. TNO brengt diverse datasets in en een aantal specialisten met verstand van de data en het kennisdomein kunnen je op weg helpen. Ontmoet hen tijdens de workshops om optimaal gebruik te maken van de aanwezige open data.

TNO

TNO is de Nederlandse organisatie voor toegepast wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zijn ze ook nauw betrokken bij het ‘open data veld’ in Nederland. Zo was er bij Apps voor Democratie een TNO team aanwezig dat KamerSortire presenteerde, en brachten zij een veelgelezen internationale beleidsanalyse over Open Overheid uit. Ook adviseren ze diverse organisaties over het vrijmaken van hun data. Tijdens hun onderzoek verzamelen ze natuurlijk ook nog eens bakken met data. Op de 13e gaan ze nu zelf deze data ook vrijgeven.

TNO hecht belang aan open data. Zo kunnen data meerdere toepassingen hebben. Terwijl TNO data verzamelt met een onderzoeksdoelstelling, kunnen deze gegevens wellicht interessant zijn voor anderen. Deze andere partijen kunnen met deze data nieuwe diensten en toepassingen ontwikkelen. TNO vindt dat ze ook een maatschappelijke taak heeft en ziet daarom graag dat de data optimaal benut wordt. Kortom, een unieke kans voor Open Data ondernemers!

Daarnaast kan het vrijgeven van brondata ook bijdragen aan de vooruitgang van wetenschappelijk onderzoek. Door als onderzoekende partij je brondata vrij te geven maak je het eenvoudiger om controle studies uit te voeren. Zo kunnen eerdere bevindingen worden bevestigd of aangescherpt. Daarnaast kunnen onderzoekers voortborduren op eerder gedaan onderzoek door verschillende datasets te combineren. Zo worden herhalingen voorkomen.

TNO kan en wil echter niet al haar data zomaar openstellen. De publicatie van data is onderhevig aan restricties, bijvoorbeeld omdat ze verzameld zijn in opdracht van derden. Maar voor een groot deel van de data gelden deze restricties niet en kan publicatie bijdragen aan ondernemerschap en innovatie.

Datasets & Expertise

TNO brengt data in voor twee workshops: open mobiliteit en open zorg data. In de open mobiliteit workshop worden data over woon-werkverkeer ingebracht.

Een dataset over arbeidsomstandigheden wordt ingebracht in de open zorg data workshop. Elk jaar wordt er onderzoek gedaan naar arbeidsomstandigheden in Nederland. Dit onderzoek is gebaseerd op een kleine 23.000 respondenten. De dataset bevat op postcode niveau verdelingen van onder meer arbeidstevredenheid, gezondheid, en arbeidsongevallen.

Update: TNO gaat ook bodeminformatie sets vrijgeven!

Daarnaast zullen TNO’ers aanschuiven in de workshops. Een aantal van hen is ook data-eigenaar en zal uitleg geven over de dataset die ter beschikking is gesteld tijdens de hackathon. Ten slotte is TNO natuurlijk op zoek naar interessante en innovatieve toepassingen voor haar onderzoeksgegevens! Spreek de TNO’ers dan ook aan als je mogelijkheden ziet voor samenwerking.

The following two tabs change content below.

Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is een van de oprichters van Hack de Overheid en was CTO bij Open State. Hij houdt zich bezig data, API's, community en Apps. Speciale aandacht gaat uit naar Open Cultuur Data, Open Spending en politieke transparantie.

Laatste berichten van Lex Slaghuis (toon alles)


2 comments on “TNO geeft eerste data sets vrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.