Hack de Overheid!

Data Evenementen Tools

Cultuur Community API Launch

Op 25 mei gaat Open Cultuur Data next level. Deze zondag wordt de Open Cultuur Data API publiek! Deze API is volledig open data en open source, dus ook helemaal van jou. Wil je ook aan bijdragen aan Open Cultuur Commons in Nederland? Schrijf je dan in voor de API-Launch!

In Nederland zijn al 34 open datasets van culturele instellingen beschikbaar. Naast metadata, bakken vol afbeeldingen, videos en scans! Na diverse hackathons en competities rond cultuur is het tijd voor een volgende stap!

API van en voor iedereen

Scaled Image 3

Deze stap noemen wij de ‘Open Cultuur Data API’. Deze API gaat onder het genot van eendrankje en een hapje in productie op 25 mei. Deze API is een tool om alle cultuurdata te benaderen en te bundelen, ongeacht herkomst van de data. Ik zeg tool, want deze API kan je O – O – K op je eigen laptop installeren. Of server. Iedereen kan ér zijn eigen ding mee doen, zonder restricties, en dat is precies de bedoeling.

Vanuit het netwerk Open Cultuur Data wordt enkel een versie gehost die de goedkeuring van iedereen kan wegdragen. Een reference implementation zo u wilt. Beschikbaarheid van deze server is… afhankelijk van het gebruik. Lekker logisch toch?

Hoe hebben we dat geregeld?

Scaled Image 2

Welnu, we zijn bezig om de hele tool via Docker.io templates te laten draaien. Met 1 commando  installeren en draaien maar. De kern wordt gevormd door een Elastic Search fulltext database die schaalt en performt als een dolle. ETL wordt verzorgt door een verzameling Python scripts.

Sleutel mee aan cultuur

Scaled Image 3Dus kom maar op met die Open Cultuur Data. Met die code voor gezichtsherkenning of kleuren analyse, verzin jij het. Servers inprikken en gaan!!!

En kom mensen tegen die er net zo over denken op de #cultuurapilaunch. Wij zorgen voor een avond met hapjes, drankjes, code samples, experts en cultuur. Dus nu alleen nog even inschrijven.

Details

Datum: Zondag 25 mei 2014 Scaled Image 2
Tijd: 17:00 – 21:00
Locatie: Open Coöp
Adres: Tolhuisweg 2, Amsterdam-Noord
Aanmelden is verplicht en kan via dit aanmeldformulier.

We houden tevens vier zondagen open huis om met geïnteresseerden cultuurdata te ‘harvesten’. Klik hier als je ook daar bij wil zijn.

Open Cultuur Data Challengers is een initiatief van Open State Foundation, Kennisland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Challengers wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Afbeelding: Rocket Blastoff. Door Steve Jurvetson via Flickr (CC-BY-2.0)

The following two tabs change content below.
Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.